MINIMALAC IZNAD 35.000 DINARA: Danas počinju pregovori o povećanju najniže cene rada za sledeću godinu, sindikati gledaju potrošačku korpu

J. Ž. S.

17. 08. 2021. u 09:11

MINIMALNA cena rada sigurno će u narednoj godini biti iznad 35.000 dinara, a prvi sastanak Socijalno-ekonomskog saveta na kome će se razgovarati o njenom povećanju održaće se već danas, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

МИНИМАЛАЦ ИЗНАД 35.000 ДИНАРА: Данас почињу преговори о повећању најниже цене рада за следећу годину, синдикати гледају потрошачку корпу

Foto D. Milovanović

On je objasnio da će se analizirati svi preduslovi i parametri koji su neophodni da se definiše povećanje minimalne cene rada za 2022. godinu.

- Stav države je da sigurno idemo na povećanje veće od 35.000 dinara prvi put u istoriji - rekao je Mali. - Naravno, za nas je prioritet podizanje ekonomskog standarda građana Srbije, što znači da i prosečna plata mora da raste, a uslov za to je podizanje minimalne cene rada.

Ministar je podsetio da je 2011. godine minimalac bio 15.700 dinara, da je danas već više od 32.000 i da država namerava da sledeće godine taj iznos podigne iznad 35.000 dinara, što je mnogo više nego 2011. godine.

- Očekujem teške pregovore, ali nadam se dobrim vestima za građane Srbije - istakao je Mali.

Ministar finansija je najavio da će naredni sastanka Socijalno-ekonomskog saveta biti održan odmah naredne nedelje i da će na njemu učestvovati pored njega i drugi predstavnici Vlade.

Sindikati su u ponedeljak najavili da iznos koji oni traže mora da prati cenu minimalne potrošačke korpe u Srbiji, što trenutno iznosi 39.000 dinara.

Zoran Mihajlović, sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, smatra da nije korektno što je Vlada izašla unapred i odredila cenu od 35.000 dinara.

- Mislim da su time malo devalvirali sam čin pregovora, ali videćemo kada sednemo za sto da li to može da se poveća - kazao je Mihajlović.

Što se poslodavaca tiče, ocenio je da oni nikada nisu zadovoljni povećanjem i da se oni pitaju, minimalac bi verovatno bio na nivou od pre desetak godina. Samostalni sindikat, objašnjava Mihajlović, očekuje da se ostvari dogovor iz 2017. godine kada je konsenzusom na Socijalno-ekonomskom savetu zaključeno da se minimalna zarada i minimalna potrošačka korpa izjednače.

- Naravno, ne očekujemo da se to desi ove godine zbog korone, ali sledeće bi već moglo. Dobro je da taj konsenzus ponovo postignemo što bi značilo i jedan malo veći skok plata u Srbiji - smatra sekretar Veća SSSS.

ČEK NAJVEĆI U LUKSEMBURGU

MINIMALNA zarada u zemljama EU kreće se od 332 evra u Bugarskoj do 2.202 evra u Luksemburgu, pokazuju podaci Eurostata. Plata za najjednostavniji rad u 10 država EU na kraju 2020. bila je ispod 700 evra i u toj grupi su Bugarska, Mađarska, Rumunija, Letonija, Hrvatska, Češka, Estonija, Poljska, Slovačka i Litvanija. Najveći minimalac primaju građani u državama zapada i severa EU - Francuska (1.555), Nemačka (1.614), Belgija (1.626), Holandija (1.685), Irska (1.724) i Luksemburg 2.202 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima