DOKTOR DESKO NI U PENZIJI NE MOŽE BEZ PACIJENATA: Poznati ortoped sa juga Srbije Desimir Mladenović otkrio svoj "raj" na Vlasini

D. ALIHODžIĆ

06. 08. 2021. u 15:23

OVDE sve miriše na čaj od devet biljaka. Posebno i upečatljivo odmah posle kratke kiše, jer tada je "predeo slikan čajem"... A sve je tako "zbog osećaja tišine, žubora vode, mira i spokojstva koje pruža poj ptica i zelenilo..."

ДОКТОР ДЕСКО НИ У ПЕНЗИЈИ НЕ МОЖЕ БЕЗ ПАЦИЈЕНАТА: Познати ортопед са југа Србије Десимир Младеновић открио свој рај на Власини

Foto D. Alihodžić

Ovim rečima našeg velikog pisca Milorada Pavića, svoje penzionerske utiske o Vlasinskom jezeru prenosi poznati ortoped i profesor niškog Medicinskog fakulteta u penziji Desimir Mladenović. Vitalan i još u punoj snazi nije zaboravio ni svoje pacijente, jer pored prirode medicina je, ipak, njegova najveća ljubav.

Medicinski fakultet je završio pre 46 godina i to u Skoplju i dobio prvi posao, podno Radan planine, u Bojniku, odakle i potiče. Posle specijalizacije u Beogradu radio je i u leskovačkoj bolnici da bi se 1996. uputio u Moskvu i započeo svoj doktorski rad. Na niškoj Klinici za ortopediju ostao je do 2015, do odlaska u penziju.

Desimir Mladenović je na jugu Srbije, a i šire poznat jednostavno kao "doktor Desko".

Zbog pristupačnosti i spremnosti da svakom pomogne od prvog radnog dana doživljavaju ga kao narodnog lekara. Da bi ostao u kontaktu sa pacijentima, lane je prihvatio da bude na čelu jedne privatne leskovačke poliklinike. Ne krije da ni sam nije znao kako će podneti penzionisanje, jer je vodio aktivan život na relaciji Klinika za ortopediju, Medicinski fakulet, Leskovac, Vlasina....

- Sve je ispalo bolje nego što sam se nadao jer nam se te godine rodio unuk Luka koji sa roditeljima živi u Bazelu, pa smo često odlazili kod njih. To mi je pomoglo da ne padnem u depresiju. Život je dinamički proces gde mladi treba da dođu, a mi da ih podučavamo i podržavamo u svim životnim izazovima. Mlađi sin Marko ostao je na Klinici i bio sam spokojan jer znam da sam mu preneo sve što sam znao - priča doktor.

Najveći deo vremena vremešni lekar provodi na Vlasinskom jezeru, u naselju Vlasina Rid gde je zajedno sa suprugom Ljiljanom, takođe zdravstvenim radnikom, 15 ari placa uredio u svoj privatni raj. Imanjem protiče potok od kog je napravio vodopad, a obnovio je i vodenicu s početka prošlog veka. Njihov kutak često je mesto porodičnog okupljanja, a Mladenovići vole da ugoste i prijatelje iz svih delova sveta.

- Nadmorska visina od gotovo 1.500 metara pruža mir i spokojstvo. Ona utiče na brz i siguran oporavak i zdravih i bolesnih. Sređuje krvni pritisak i nivo šećera u krvi, verovatno zbog neverovatnog osećaja tišine - pojašnjava čuveni doktor Desko.

GENI

PORED sina Marka koji je krenuo njegovim stopama i ćerka Maja Sekulić je lekar, i to doktor oralne hirurgije. Maji je pošlo za rukom da doktorsko zvanje dobije u Švajcarskoj, gde stranci ne mogu da studiraju medicinu niti stomatologiju. Ipak, upornim radom i dokazivanjem uspela je da se izbori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)