ROBIJAJU, PA SLAVE MATURU: Među izvršiocima najtežih krivičnih dela ima i tinejdžera, koji su još daleko od punoletstva

V. C. S.

14. 07. 2021. u 15:35 >> 22:03

PETORO tinejdžera mlađih od 18 godina osuđeno je prošle godine za ubistvo - pokazali su najnoviji izveštaji o maloletnim i punoletnim počiniocima krivičnih dela Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

РОБИЈАЈУ, ПА СЛАВЕ МАТУРУ: Међу извршиоцима најтежих кривичних дела има и тинејџера, који су још далеко од пунолетства

Maloletnički zatvor, popularni "Sivi dom" u Kruševcu / Foto P. Milošević

Njih 50 je sankcionisano za nanošenje teških telesnih povreda, osmoro za silovanje, a 44 zbog nasilja u porodici.

Troje maloletnika kažnjeno je za obljubu sa detetom, 543 za krađe, razbojništva, prevare, utaje i druga dela protiv imovine, 70 za proizvodnju i dilovanje droge, 215 za nasilništvo na javnom mestu.

Osim što potvrđuju pravilo da najteža krivična dela nisu rezervisana samo za odrasle delinkvente, ovi podaci pokazuju i da je u godini eksplozije korone stopa kriminaliteta opala u odnosu na prethodne godine. U RZS tvrde da je broj krivičnih prijava protiv maloletnih učinilaca za 13 odsto manji nego prethodne godine (2.524), a broj krivičnih sankcija za 26 odsto (1.239).

Od 1.239 osuđenih, 474 su mlađi od 16 godina. Dakle, više od trećine. Njih 106 su devojčice. Zanimljivo je i da je ukupno 40 tinejdžera osuđeno na zavodske mere, a troje na maloletnički zatvor. Ne baš mali broj, uprkos godinama, iza sebe već ima kriminalne dosijee, pa je čak 179 ranije osuđivano.

Kad su u pitanju punoletni počinioci, za novo krivično delo uvedeno u Krivični zakonik s početkom korone - nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije, prošle godine osuđeno je 343 ljudi, od čega 43 na zatvor do tri godine. Za prenošenje zaraznih bolesti osuđeno je njih sedam, od čega jedan na zatvor, a ostali na uslovnu kaznu.

U Srbiji je prošle godine, kažu u RZZS, za 74.394 punoletna učinioca završen postupak po krivičnoj prijavi, što je za petinu manje nego 2019. Pravnosnažno je osuđeno 25.487 ljudi, što je opet za devet odsto manje nego godinu pre toga. Najveći broj je osuđen za dela protiv imovine, braka i porodice i zdravlja. Kaznu zatvora od 30-40 godina dobilo je osam lica.

U odnosu na period od pre pet godina, broj krivičnih prijava u vidnom je padu, osim za dela protiv polne slobode, zdravlja i časti i ugleda. Ovaj rast je najvidljiviji kod ugrožavanja zdravlja ljudi, za šta je 2016. prijavljeno 3.678 osoba, a lane 7.328. Dakle, brojke su duplirane! Veliki je i broj osuđenih za nasilje u porodici - 2.337 i nedavanje izdržavanja 1.184. Iza rešetaka je završilo 669 nasilnika, dok je njih 1.508 dobilo uslovne osude.

RASTE BROJ NANOGVICA

INSTITUCIJA rada u javnom interesu kod nas nikada nije dovoljno zaživela, a prošle godine ih je izrečeno svega 123. Ali zato je u porastu broj izrečenih kućnih zatvora. U svom domu kaznu je, s nanogvicom ili bez nje, lane služilo 2.113 osuđenika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)