SRPSKI NOVINARI NA METI ALBANACA: Sraman potez TV Siri iz Đakovice, mržnjom udaraju na slobodu!

Dragana Zečević

03. 07. 2021. u 21:05

NOVINARSKE ekipe TV Prva, Juronjuz Srbija i portala Gracanicaonline, doživele su neprijatnost od albanskih kolega iz Đakovice prilikom snimanja priloga o jedinoj Srpkinji povratnici u ovaj grad.

СРПСКИ НОВИНАРИ НА МЕТИ АЛБАНАЦА: Сраман потез ТВ Сири из Ђаковице, мржњом ударају на слободу!

Foto: Printskrin

Kako je za "Novosti" pojasnila novinarka Juronjuz Srbija Anđelka Ćup, ekipa albanske lokalne televizije snimila je srpske novinare i snimatelje bez pitanja i njihovog znanja, a potom ceo ovaj događaj u prilogu prikazala jezikom mržnje.

- Malo je reći da su nekorektnim gestom albanske kolege iz Đakovice iscrtale mete na čelima novinara i snimatelja koji su samo radili svoj posao - ističe Anđelka Ćup.

Montaža Detalj iz priloga TV Siri, Foto: Printskrin

Dodaje da su srpski medijski radnici sa novinarkom i snimateljem lokalne televizije normalano razgovarali, rekli za koje medije izveštavaju, računajući da su u pitanju kolege.

- Prevarili smo se, jer smo doživeli da sebe vidimo u televizijskom prilogu koji su čak postavili i na društvene mreže, a u kojem smo predstavljeni jezikom mržnje. Zato posle ovog priloga mislimo da nam je bezbednost ugrožena - kaže novinarka Juronjuz Srbija koja poziva kolege da rade svoj posao novinara profesionalno i ne ugrožavaju nikoga.

Albanski novinari najpre su na vratima stana Dragice Gašić, prve Srpkinje koja se posle 22 godine vratila u Đakovicu, ispitivali srpske kolege "iz koje države dolaze", na šta su dobila odgovor iz kojih su medija. Albanska TV ekipa za svoj prilog iskoristila je snimke i odgovore kako bi srpske kolege prikazala u nekolegijalnom kontekstu.

Zbog neprofesionalnog izveštavanja TV Siri (TV Oko) iz Đakovice protest su uložili Udruženje novinara Srbije i UNS na Kosovu, ukazujući da su novinari dužni da sa posebnom pažnjom izveštavaju o temama kakva je povratak Srpkinje Dragice Gašić. Oni očekuju da predstavnici međunarodne zajednice i regulatorna medijska tela reaguju na izveštavanje TV Siri imajući u vidu stvaranje atmosfere etničkog naboja i netrpeljivosti. Istovremeno podsećaju da se radi o posebno osetljivoj temi i terenu zbog čega i najmanja medijska neprofesionalnost može za posledicu imati ugrožavanje bezbednosti građana i novinara.

MALTRETIRANjE DRAGICE GAŠIĆ

NOVINARSKE ekipe srpskih redakcija protekle sedmice u Đakovici su radile priloge sa Dragicom Gašić (60) koja doživljava pretnje od momenta kada se vratila. Prozore joj zasipaju kamenicama i lupaju noću na vrata, odnosno lepe plakate sa zaklanim ženama. Međutim, kosovska policija i lokalne vlasti joj nisu dozvolili da zameni ulazna vrata koja joj je nabavila Kancelarija za KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati