POSLE 15 MESECI NEMA ZARAŽENIH U SOCIJALNIM USTANOVAMA: Vakcinisano više od 90 odsto stanara

Novosti onlajn

29. 06. 2021. u 15:11

POSLE 15 meseci u staračkim domovima nema više zaraženih ni među korisnicima, ni među zaposlenima. Mali broj novozaraženih od koronavirusa u našoj zemlji ohrabruje, ali jedini način da jesen i porast respiratornih infekcija dočekamo spremno je da se u što većem broju vakcinišemo, rekla je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

ПОСЛЕ 15 МЕСЕЦИ НЕМА ЗАРАЖЕНИХ У СОЦИЈАЛНИМ УСТАНОВАМА: Вакцинисано више од 90 одсто станара

Foto Tanjug

Prema njenim rečima, prvi put od početka epidemije koronavirusa više nema zaraženih među korisnicima i zaposlenim u socijalnim ustanovama. To je rezultat stručnog i požrtvovanog rada zaposlenih, ali i vakcinacije koja je u ovim ustanovama najobuhvatnija.

- To je, pre svega, rezultat stručnosti i požrtvovanosti zaposlenih u socijalnim ustanovama. Uz to, kada je počela vakcinacija 24. decembra, korisnici socijalnih ustanova bili su prvi na listi prioriteta i vakcinisano je preko 90 odsto korisnika, i više od 85 odsto zaposlenih. Sada se podrazumeva da nema zaraženih, ali to nije palo sa neba već veliki uspeh posebno ako pogledamo da su po Evropi ustanove socijalne zaštite i dalje žarišta - istakla je ministarka Kisić Tepavčević.

Zaposleni često nisu adekvatno nagrađeni pa ni prepoznati kao nosioci ovako važnog sistema, a to je sistem socijalne zaštite.

- Zbog toga ćemo se boriti za poboljšanje njihovog statusa, da budu izjednačeni sa zdrastvenim radnicima, a planiramo izgradnju novih ustanova socijalne zaštite i nova zapošljavanja. Potpuno je prirodno da se ljudi ponašaju opuštenije zbog smanjenog zaražavanja, ali moramo da budemo svesni da je virus i dalje prisutan. Ono što rastužuje je činjenica da nisu svi prigrabili mogućnost dostupnosti vakcine i zato apelujem na sve koji još to nisu uradili da odvoje vreme i odu da se vakcinišu - kazala je Kisić Tepavčević.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)