KNJIŽEVNOST SRPSKA, NIJE SAMO SRBIJANSKA: Na skupu u Tršiću doneta Deklaracija o zaštiti nacionalne literature, jezika i kulture

Lj. BEGENIŠIĆ

22. 06. 2021. u 10:00

POVEĆATI brigu o srpskom jeziku i književnosti kroz više časova i natpredmetni status u školama, očuvati celinu srpske književnosti u svim epohama i na celokupnom prostoru na kome je stvarana, kanon srpske književnosti, kada bude ustanovljen, mora da bude osnova za nastavu književnosti u školama...

КЊИЖЕВНОСТ СРПСКА, НИЈЕ САМО СРБИЈАНСКА: На скупу у Тршићу донета Декларација о заштити националне литературе, језика и културе

Kuća Vuka Stefanovića Karadžića

Ovo je deo zahteva i ciljeva koje sadrži Deklaracija o srpskom književnom kanonu koja je doneta na Drugoj interkatedarskoj srbističkoj konferenciji održanoj u Tršiću proteklog vikenda.

Učesnici skupa, ugledni profesori i naučnici iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, u ovom dokumentu su naveli i da kanon srpske književnosti čine dela bez kojih je srpska književnost kakvu poznajemo nezamisliva i o kojima svaki naraštaj nužno razmišlja i govori.

U radu konferencije posebno je istaknut značaj izrade i primene principa za oblikovanje srpskog književnog kanona na celokupnom srpskom jezičkom, književnom i kulturnom prostoru, što uključuje velike autore kao što su Vladan Desnica, Branko Ćopić, Petar Kočić i dr.

Još jednom je naglašena važnost proučavanja dubrovačke književnosti u okviru kanona. Akcentovana je i uloga narodne književnosti koja je, kako je govorio Vasko Popa, "naša klasika, jedina i prava". Posebno je istaknuta suštinska i funkcionalna povezanost srpskog jezika i književnosti u nastavi.

Potpisnici Deklaracije ukazali su na trajne određujuće činioce kanona srpske književnosti. To su: književnoumetnička dela u kojima jezici srpske kulture - srpski narodni, srpskoslovenski, ruskoslovenski, slavenosrpski i vukovski - dostižu svoj simbolički i izražajni vrhunac, zatim tu je i celokupni korpus srpske književnosti - narodna, stara, uključujući i dubrovačku književnost, novu književnost i stvaralaštvo na celokupnom srpskom kulturnom prostoru od Hilandara do Sent Andreje i od Temišvara do Trsta, zahvaljujući kome su nasta(ja)la književna dela koja su odrazila kontaktnu prirodu srpske kulture i njeno prožimanje sa evropskom tradicijom.

Jedan od učesnika konferencije, prof. dr Aleksandar Jovanović kaže, za naš list, da činjenica da je održana već druga Interkatedarska srbistička konferencija u Tršiću ima izuzetan značaj jer povezuje najznačajnije srbiste sa svih odgovarajućih katedri filoloških, filozofskih, učiteljskih i pedagoških fakulteta u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

- Oni su govorili o svim teškoćama u nastavi srpskog jezika i književnosti, na svim nivoima obrazovanja. Prošle godine su donete dve deklaracije o neophodnosti povećanja broja časova, koje su, dobrim delom, prećutane od naših prosvetnih vlasti, ali one su tu i ne mogu se zaobići. Od njihovog usvajanja zavisi i sudbina ovogodišnje deklaracije - upozorava prof. Jovanović.

Naš sagovornik pojašnjava da je Deklaracija o kanonu srpske književnosti, koja je uvek i deklaracija o srpskom književno-obrazovnom kanonu, imenovala njegove bitne momente kao dinamičke vizije celine naše književnosti u njenom istorijskom trajanju i savremenosti: njegovu neraskidivu vezu književnosti sa srpskim jezikom, uključivanje celokupnog korpusa naše književnosti (narodne, stare i nove) nasta(ja)le na celokupnom srpskom kulturnom prostoru, njegov identitetski i opštehumanistički značaj.

- U Deklaraciji se, istovremeno, ukazuje na neophodnost dugotrajnog i sistematskog rada svih srbista na očuvanju celine i vrednosti srpske književnosti, posebno u obrazovanju - kaže prof. Jovanović. - To je izuzetno važno u vremenu kada je srpska kultura napadnuta iz više pravaca, i spolja i iznutra, od svođenja srpske književnosti na srbijansku, do nasilja političke i rodne korektnosti nad književnim delima, kojima se na taj način oduzima ne samo umetnička lepota, nego i moć da se suoče sa zlom u svetu i da ga prevladaju. Neophodno je da načela Deklaracije o srpskom književnom kanonu dosledno budu u osnovi delovanja svih naših srbista. Jer, Deklaracija nema nikoga osim nas i našeg naučnog, nastavnog i etičkog autoriteta. Nije to malo, naprotiv samo ako budemo dosledni i istrajni!

PROTIV IDEOLOŠKE UPODOBLjENOSTI

UČESNICI konferencije naveli su i da se suprotstavljaju osporavanjima kanona koja "vođena željom da ga upodobe ideološko-politički poželjnoj slici današnjice", poništavaju istoriju srpske književnosti i zanemaruju dugo trajanje mišljenja o njoj.

- Zalažemo se za stalnu otvorenost rasprava o uvek novom sagledavanju kanona - što boljem, pouzdanijem, potpunijem kada je reč o činjenicama, uz naučno preispitivanje prethodnika, a sa stanovišta koje uvažava raznorodne dimenzije savremene srpske kulture, u njihovom što saglasju, a što polemičkom odnosu - navodi se u dokumentu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima