NA KORAK DO POLOVINE CEPLJENIH: Epidemiološka situacija je sve bolja, do kraja meseca se očekuje i preko 50 odsto revakcinisanih

B. R.

22. 06. 2021. u 09:11

SRBIJA je napokon na pragu da pređe 50 odsto vakcinisanisanog odraslog stanovništva. Tu preponu, za koju nam je u ponedeljak ujutro na nivou cele zemlje bilo potrebno još oko 6.000 pelcovanih, preskočila su još tri grada - Vrbas, Dimitrovgrad i Vranje, i sada smo na ukupno 28 gradova koji su ostvarili taj cilj. Vrlo blizu su i Nova Varoš, Loznica i Kraljevo.

НА КОРАК ДО ПОЛОВИНЕ ЦЕПЉЕНИХ: Епидемиолошка ситуација је све боља, до краја месеца се очекује и преко 50 одсто ревакцинисаних

Foto M. Anđela

Premijerka Ana Brnabić, koja je na tviter-nalogu objavila da je u još tri grada vakcinisan svaki drugi odrasli, izrazila je nadu da će u narednih 48 sati Nova Varoš, Loznica i Kraljevo imati više od 50 odsto vakcinisanog punoletnog stanovništva.

U beogradskim opštinama Stari grad i Savski venac bar jednu dozu primilo je više od 70 odsto punoletnih, što potvrđuje neravnomernost u obuhvatu imunizacijom, koju imamo od početka ovog procesa zaštite stanovništva od kovida 19, koji je u ponedeljak potvrđen kod 88 građana, dok su tri pacijenta preminula.

Ranije su do 50 odsto vakcinisanih došli Beograd, Niš, Novi Sad, Kragujevac, Prijepolje, Šid, Priboj, Užice, Mali Zvornik, Kladovo, Kikinda, Sremska Mitrovica, Bosilegrad, Crna Trava, Pirot, Sremski Karlovci, Požarevac, Knjaževac, Irig, Medveđa, Zrenjanin, Svrljig, Zaječar, Šabac i Sombor.

U ponedeljak ujutro imali smo 49,9 odsto vakcinisanih punoletnih građana bar jednom dozom, a doktor Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, očekuje da do kraja juna imamo 50 odsto revakcinisanih.

Najviše vacinisanih građana je u Priboju - 60 odsto, Nišu - 59 i Bosilegradu 58 odsto, a najmanje u Tutinu - 14 odsto, Novom Pazaru - 23 odsto i Lajkovcu - 25 odsto.

- Prednjače Beograd, Novi Sad i Niš, u kojima je ukupno trećina vakcinisanih građana Srbije - kaže dr Đerlek. - Tokom vikenda kod nas je vakcinisano oko 14.000 stranaca, najviše iz Severne Makedonije, BiH, Crne Gore i sporadično iz Albanije. Ali, kada govorimo o imunizaciji mladih, procenat od 17,3 još nije zadovoljavajući, ali je bolji nego pre mesec dana.

Vakcina ima, a u ponedeljak je stiglo 83.070 doza "Fajzer-Biontekova" cepiva, u okviru redovne isporuke, i još 1.170 doza po sporazumu sa Austrijom.

Olakšavaju se i procedure za putnike, pa je u saradnji sa Vladom Srbije i Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje (RFZO) na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu, na Terminalu 1, otvoren centar za testiranje na kovid 19. Centar radi 24 sata, a rezultati PCR i antigenskih testova su dostupni za 60 do 120 minuta.

APLIKACIJA ZA POSLEDICE KORONE

ZA tri nedelje bi trebalo da bude gotova aplikacija za samoproveru simptoma postkovid sindroma, najavio je u ponedeljak Mirsad Đerlek:

- Ministar zdravlja Zlatibor Lončar zadužio je direktora Infektivne klinike Gorana Stevanovića da sa svojim timom napravi medicinski deo upitnika, gde bi se izvršila samoprovera, ukoliko ljudi sumnjaju na postkovid sindrom. Ostaje da se usaglasi sa e-upravom i za tri nedelje bi trebalo da bude dostupno građanima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)