SRPSKIM JELIMA OSVOJILA TRPEZE ŠIROM AMERIKE: Čuvene đakonije već tri decenije predstavlja u SAD

D. Matović

15. 06. 2021. u 10:27

NEKADAŠNjA najbolja dečja kuvarica Amerike i promoter srpske kuhinje u SAD, naša Vladanka Vlada Vladić, rodom iz Bijeljine, koja živi u gradu Temekuli u Kaliforniji, nedavno je bila polufinalista izbora za najomiljenijeg svetskog kuvara.

СРПСКИМ ЈЕЛИМА ОСВОЈИЛА ТРПЕЗЕ ШИРОМ АМЕРИКЕ: Чувене ђаконије већ три деценије представља у САД

Foto Privatna arhiva

U nadmetanje američkog magazina "Bon apeti" ušlo je 33.000 kuvara iz celog sveta, a Vladanka se našla među 64 najboljih.

Vladislava je poznata u SAD kao najbolji kuvar dečje hrane, borac za zdrav život, kao i televizijski promoter prirodnog života ljudi. Njen sajt ima više hiljada posetilaca, njene televizijske emisije gledaju milioni Amerikanaca. Njena televizijska emisija emituje se na 226 televizijskih kanala u 40 država. Ona je vlasnik agencije za zdrav život "Seme života" (Vlada"s Seeds of Life), koja promoviše zdravu hranu i ishranu.

- Cilj ovog programa je da pripremimo nezbrinutu decu, samohrane majke i obolele od raka za samostalan i funkcionalan život - opisuje nam svoj rad gospođa Vladić. - Mlade učim kako da se zdravo hrane, ali i da ekonomišu pri nabavci namirnica, čuvaju hranu, kreiraju atmosferu za budući porodičan život. Radimo i sa mladim majkama koje se kriju u sigurnim kućama, ujedno i omogućavamo porodicama, koje se bore protiv raka, da posle tretmana imaju spremno domaće jelo, kako bi se okupili oko porodične trpeze. Vrlo često bolesnik je majka, koja je iscrpljena nakon tretmana, da bi spremala jelo za porodicu. Humanitarni aspekt moga delovanja je jedan od razloga zašto sam stigla dovde.

Vlada je četvorostruki šampion dečje kuhinje u Americi. Rođena je u selu Međaši kod Bijeljine, završila je Medicinsku školu u Beogradu, a Vojnu školu u Rajlovcu. Radila je u Vazduhoplovnom zavodu u Batajnici, ali se 1989. odselila u SAD.

- U Americi se nisam bavila svojom profesijom. Sa pokojnim suprugom sam, kada smo se doselili, otvorila dva restorana u Floridi - kaže nam. - Posle nekoliko godina sa svojom decom Mikaelom i Markom, koji takođe odlično kuvaju, smo ih prodali i otišli u Kaliforniju, gde smo otvorili građevinsku firmu. Kulinarstvu sam se posvetila kada sam shvatila da je gojaznost mladih u SAD postala ozbiljan društveni problem, sa visokom stopom smrtnosti. U početku sam kuvala srpska jela, ali sam kasnije počela da ih kombinujem sa azijskim, meksičkim, ruskim i italijanskim jelima.

Pre nekoliko godina, tokom posete Srbiji, snimila je serijal reportaža o lepotama naše zemlje i o slastima srpske kuhinje. Reportaže se i danas prikazuju na čak 223 lokalne televizije SAD i na jednom nacionalnom kanalu.

- Uvek kada me u Americi pitaju odakle sam, kažem im da sam iz zemlje u kojoj je narod dobar, istorija bogata, kuhinja izvrsna, a priroda prelepa - kaže Vlada Vladić. - I kada mi Amerikanci ne veruju, pustim im svoje snimke iz Srbije.

Snimila je Vladanka berbu grožđa u Sremskim Karlovcima, konjičke i hajdučke igre u Požarevcu, roštiljijadu u Leskovcu, vinske podrume i salaše u Novom Sadu i okolini, Kalemegdan, Muzej Nikole Tesle, Narodnu skupštinu, tvrđavu Maglić, kanjon Dunava i ostale lepote Srbije.

- Želim da predstavim Srbiju i srpski narod u najlepšem svetlu u Americi - govori nam. - Ali, ne mogu sve da postignem sama. Godinama pokušavam da se povežem sa Turističkom organizacijom Srbije da moja firma i program "Kuvanje i deca" postanu promoteri srpskog turizma na američkom tlu. Potrebna mi je pomoć da bih nastavila sa promovisanjem Srbije kao turističke destinacije i zemlje kulture. Nadam se da će u narednim godinama biti prilike za saradnju.

BLIZU AVIONA

VAZDUHOPLOSTVO je oduvek bila i ostala Vladina velika želja.

- U Rajlovcu sam završila školu za avio-mehaničara. To sam izabrala zato što sam želela da budem blizu aviona - kaže Vladanka Vladić. - Priča o avionima proteže se kroz naš život i sada sam im blizu. Moj sin pokušava da bude pilot.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)