TROJE DECE SE UTOPILO U SRBIJI: Instruktorka plivanja objasnila šta ne sme da se radi na kupalištu

Novosti online

14. 06. 2021. u 11:23

CRNI vikend u Srbiji. Troje dece stradalo je za samo tri dana.

ТРОЈЕ ДЕЦЕ СЕ УТОПИЛО У СРБИЈИ: Инструкторка пливања објаснила шта не сме да се ради на купалишту

Foto: Rada Šegrt

 Dvoje mališana utopilo se na neobeleženom kupalištu, a za treće je koban bio bazen u Odžacima.

Dvoje dece iz Feketića se udavilo na "divljem" kupalištu dok je mališan od samo deset godina pronađen mrtav na dnu bazena kod Sombora. Posetioci bazena i drugih kupališta u velikom su broju neplivači, čak polovina populacije mlađe od 30 godina ne ume da pliva ili je vrlo nesigurna u vodi.

Kristina Miladinović, instruktorka iz Udruženja spasilaca, rekla je da postoje mere predostrožnosti koje svako može da preduzme da bi izbegao nezgodu koja može imati tragičan ishod.

- Veliki je problem o razvijenoj svesti, plivanje nije samo plivanje na bazenu već i održavanje na površini vode. Važno je gde se kupamo, vidimo da je veliki broj nezgoda na 'divljim' plažama i kupalištima bez infrastrukture - rekla je ona.

KRENU DA PREPLIVAJU ADU, A NE UMEJU!

Da li su bezbedniji plivači koji se boje ulaska u vodu?

- Strah je čudo, on može dovesti do nezgoda koje mogu da budu i fatalne. Najčešće ljudi precene svoje sposobnosti, probaju da preplivaju Adu Ciganliju i na pola shvate da nemaju snage ni da se održe na površini, kamoli da plivaju na drugu stranu ili nazad - rekla je ona.

Koliko imamo vremena ukoliko neko počne da se davi, da bi mogao da bude spasen, zavisi od toga ko će mu priteći u pomoć.

- Spasilačke službe su profesionalne, mi se bavimo i prevencijom, da ne bismo morali da skačemo po nekoga, mi smo tu i da upozorimo na vreme kako do incidenta ne bi došlo. Kada neko uđe u vodu, mi već vidimo da li će se snaći i znamo da imamo sekunde da odreagujemo - rekla je ona.

Nikako deca ne smeju u vodu bez nadzora roditelja.

- Uvek apelujemo na roditelje, nije dosta da oni sede na peškiru a da se dete kupa u plićaku, makar imalo šlauf ili mišiće. Dete potone u sekundi, nema svest da zove u pomoć, dovoljan je trenutak za tragediju. Budite pored deteta u vodi, uvek - upozorila je Kristina.

NIKAD U VODU POSLE JELA ILI PIĆA!

Tragični ishodi ne događaju se samo zbog neznanja ili nepažnje, već i zbog pregrejanosti i drugih faktora.

- Nemojte konzumirati alkohol pre ulaska u vodu, niti obilan obrok, pazite i da ne idete pregrejani u hladniju vodu. Nema gurkanja, potapanja, to su sve mere prevencije. Idite na uređena kupališta koja imaju infrastrukturu, ona postoji da bi bilo bezbedno. Služba spasilaca, redara i medicinske hitne pomoći su minimum da bi boravak na vodi bio bezbedan - rekla je Miladinovićeva.

Da li bi bazeni trebalo da budu dostupni u to kasno vreme, pa još deci?

- Mora da postoji svest o tome da se ne ide na kupalište bez spasilaca, roditelji moraju da znaju da ne puštaju decu na razna mesta gde ima vode, moraju imati informaciju gde su deca, s kim su i umeju li da plivaju - rekla je ona.

Kada bi dete trebalo da nauči da pliva, umnogome zavisi od samog deteta.

- Zavisi od deteta, u tom uzrastu su interesovanje i sposobnosti različite. U školskom uzrastu je dovoljno zrelo, dete i da ima manje od 12 godina i da zna da pliva, ne sme da ide samo na bazen - rekla je ona.

- Plivanje je deo kulture, svaka osoba na svetu bi morala da ume da pliva. Mnogo je ljudi, ne samo dece, koji ne umeju da plivaju - rekla je ona.

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili