ISTORIJSKI DODATAK - POČIVA SA GRUMENOM ZEMLJE IZ RUSIJE: Petar Vrangel je želeo da bude sahranjen u ruskoj crkvi u Beogradu

Slobodan Kljakić

06. 06. 2021. u 17:14

POSMRTNI OSTACI generala Vrangela prebačeni su u Beograd posle godinu i po dana, a u najavi njegove sahrane Ksunjin se u "Politici" 5. oktobra 1929. piše: "Boljševici su" - piše Ksunjin - "smatrali Vrangela za najopasnijeg protivnika i beli pokret su krstili imenom ,vrangelovština', ali su ipak primorani priznati, da je Vrangel čak i u neverovatnom teškim prilikama na poslednjem parčetu ruske zemlje, nezauzetom od Sovjeta - na Krimu, počeo da sprovodi liberalne socijalne reforme".

ИСТОРИЈСКИ ДОДАТАК - ПОЧИВА СА ГРУМЕНОМ ЗЕМЉЕ ИЗ РУСИЈЕ: Петар Врангел је желео да буде сахрањен у руској цркви у Београду

Sahrana generala Vrangela, Nikola Pašić stoji uz čelo kovčega

Kovčeg s telom generala Vrangela stigao je ujutro 5. oktobra 1929. godine specijalnim vagonom u Suboticu, a u deset sati je na železničkoj stanici održan pomen. "Peron je bio prepun publike", kao i u Novom Sadu a onda i u Sremskim Karlovcima. Vagon je stigao u Beograd 5. oktobra u večernjim satima. Doputovala je i Vrangelova udovica Olga sa četvoro dece, kao i njegova majka i general Kutjepov. Tokom noći, oko vagona su dežurali ruski oficiri.

Poslednji oproštaj odigrao se u nedelju, 6. oktobra, o čemu je "Politika" sutradan donela opsežan izveštaj.

"Izvršena je juče želja velikog generala, u koga je u svoje vreme cela patriotska Rusija gledala kao u spasioca. Sahranjen je u prestonici bratske zemlje, ispod zastava ruskih slavnih pukova - da tu sačeka povratak u zahvalnu otadžbinu", navedeno je na početku tog teksta.

U podne 6. oktobra, general Kutjepov je izvršio smotru postrojenih odreda ruske vojske, a u 13 sati, Vilsonov trg ispred beogradske Železničke stanice "bio je prepun sveta".

"Bilo je mnogo građana, postrojenih kozaka i ruskih gardista, delegata ruskih organizacija iz cele emigracije. Bilo je puno svečanih ruskih vojnih uniformi".

U STROJU SU BILI postrojeni i pripadnici jugoslovenske vojske, mnogo njenih viših oficira i delegata raznih nacionalnih i drugih organizacija.

Među više od 400 venaca bio je i onaj kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, a posebno je bio zanimljiv venac na kome je pisalo "Iz Rusije - generalu Vrangelu".

Povorka od "nekoliko hiljada ljudi" kretala se potom od Vilsonovog trga ulicama Kraljice Natalije, Miloša Velikog i Takovskom do Ruske crkve.

"Svi trotoari ulica - piše u nastavku izveštaja - kroz koje je prošla povorka bili su prepuni sveta; ruskom velikom generalu Beograđani su odali pažnju i poštovanje kao svome rođenom".

Lafet sa kovčegom stigao je pred Rusku crkvu svete Trojice na Tašmajdanu u 15 sati, malo je ljudi ušlo u crkvenu portu, a uzvišenje nad crkvom "bilo je pokriveno masom sveta".

Potom je kovčeg sa posmrtnim ostacima generala Vrangela, uz zvuke zvona, vojnu muziku i plotune pušaka i topova, unet u crkvu. Spušten je u grobnicu, u koju je uneto "i malo zemlje koja je u tom cilju poslana iz Rusije". Na grobnici ispod ruskih zastava stoji natpis: "General Vrangel".

"Unošenje venaca u crkvu trajalo je dugo, do mraka", navedeno je na kraju ovog izveštaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati