NAKON MOŽDANOG UDARA: Trećina pacijenata oboli od demencije

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

12. 03. 2024. u 14:00

Stručnjaci za lečenje moždanog udara okupljeni oko The American Heart Association i American Stroke Association, navode da više od 50 odsto pacijenata koji prežive moždani udar imaju probleme sa pamćenjem i razmišljanjem, predviđaju da će i jedna trećina ukupnih pacijenata sa moždanim udarom dobiti demenciju.

НАКОН МОЖДАНОГ УДАРА: Трећина пацијената оболи од деменције

Foto Shutterstock

Rezultati istraživanja, u kojem je učestvovalo 180.000 osoba, prvi put su predstavljeni početkom februara ove godine na konferenciji posvećenoj lečenju moždanog udara u Finiksu u Arizoni.

Vodeći autor studije dr Raed Joundi sa McMaster University u Hamiltonu, Ontario u Kanadi naglašava da je bitno da budemo na vreme pripremljeni na sve komplikacije koje mogu da se jave posle moždanog udara. Potrebno je stalno kognitivno praćenje pacijenata posle moždanog udara.

- Demencija posle moždanog udara moguća je posledica direktnog oštećenja na "strateškim" delovima mozga koji su od značaja za kognitivno funkcionisanje - objašnjava dr Joundi.

Rizik od razvoja demencije naveći je tokom jedne godine od moždanog udara, s tim da kako vreme odmiče opasnost od demencije opada.

- Rizik do demencije, ipak, ostaje i dalje povišen na duži rok. Bitno je da pratimo kognitivno funkcionisanje pacijenata odmah posle moždanog udara, ali značajna je i redovna provera kognitivnog zdravlja u daljem periodu - smatra Joundi.

U povećanom riziku od demencije, kako navodi ovo istraživanje, bili su pacijenti koji su pretrpeli intracerebralno krvarenje, jedan od dva oblika hemoragijskog moždanog udara. Kod osoba koje imale ishemijski moždani udar nije uočena veća opasnost od demencije.

Victor W. Henderson, rukovodilac The Alzheimer"s Disease Research Center sa Stanford University u Kaliforniji koji nije učestvovao u ovom istraživanju, objašnjava da osobe koje su imale srčani udar imaju vaskularne faktore rizika, koji neće obavezno uticati na zdravlje mozga i dovesti do demencije.

Najnovija studija naglašava da je intracerebralno krvarenje, krvarenje unutar mozga, faktor koji pojačava mogućnost od razvoja demencije. Smatra se da osobe koje pretrpe ovaj oblik moždanog udara imaju veće šanse da dobiju demenciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave