POSLE SMRTI ČETIRI BEBE: Evo gde ima najviše zaraženih od velikog kašlja i koliko je dece vakcinisano

Novosti online

31. 01. 2024. u 19:41

PREMA podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", najveći broj prijavljenih slučajeva pertusisa, odnosno velikog kašlja, dijagnostikovan je tokom novembra i decembra 2023 godine.

ПОСЛЕ СМРТИ ЧЕТИРИ БЕБЕ: Ево где има највише заражених од великог кашља и колико је деце вакцинисано

Foto: Shutterstock

- Najveći broj slučajeva registrovan je u uzrasnim grupa dece od 10 do 14 godina, odnosno 15 do 19 godina, kod kojih je od poslednje doze vakcine sa celoćelijskom komponentom protiv pertusisa (DTP), u skladu sa tada aktuelnim Kalendarom obavezne imunizacije, prošlo više od 10 godina. Najveća uzrasno-specifična stopa incidencije zabeležena je u uzrasnim grupama dece od 10 do 14 godina, odnosno kod odojčadi mlađe od 12 meseci - navode iz Batuta.

Najveći broj slučajeva velikog kašlja u odnosu na mesto prebivališta prijavljen je sa teritorije Južnobačkog okruga, Grada Beograda i Južnobanatskog okruga gde su zabeležene i najviše stope incidencije.

- Vakcinacija planirane populacije kombinovanom petovalentnom vakcinom sprovedena je u Republici Srbiji u 2022. godini sa obuhvatom od 91,9 odsto. Prva revakcinacija protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja i dečije paralize kombinovanom petovalentnom vakcinom (DTaP-IPV-Hib) u drugoj godini života sprovedena je u Republici Srbiji sa obuhvatom od 80,6 odsto. Od 1. januara 2022. godine druga revakcinacija protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja i dečije paralize pre upisa u prvi razred osnovne škole sprovodi se kombinovanom četvorovalentnom vakcinom (DTaP-IPV). Postignuti obuhvat drugom revakcinacijom navedenom vakcinom u 2022. godini na nacionalnom nivou iznosio je 91,3 odsto - navode iz Batuta.

Podsetimo, danas je odjeknula vest da su četiri bebe preminule od velikog kašlja u Institutu za majku i dete u Beogradu. Tim povodom Ministarstvo zdravlja Republike Srbije poziva sve građane da budu odgovorni prema svom zdravlju i prema zdravlju svoje dece i da poštuju predviđeni kalendar imunizacije.

(Telegraf)

BONUS VIDEO - NI SUZE NI PLAČA: Otac ubijene Angeline otkrio kako je izgledao susret Koste i njegove majke

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024