ČIR NE NASTAJE SAMO NA ŽELUCU: Ulkusna bolest je zastupljena u oko 10 odsto svetske populacije

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

04. 12. 2023. u 11:21

ČIR (ulkus, grizlica) predstavlja lokalno razaranje svih slojeva sluznice uključujući i mišićni sloj sluznice.

ЧИР НЕ НАСТАЈЕ САМО НА ЖЕЛУЦУ: Улкусна болест је заступљена у око 10 одсто светске популације

Foto Shutterstock

Obnavljanje sluznice tokom lečenja čira uvek ostavlja definitivno promenjenu strukturu zida što rezultira stvaranjem ožiljka na mestu prethodnog oštećenja.

Ulkusna bolest je zastupljena u oko 10 odsto svetske populacije. Najčešće lokalizacije za pojavu čira su želudac i dvanaestopalačno crevo i to najčešće početni deo dvanaestopalačnog creva. Čir na dvanaestopalačnom crevu je dva puta češći od čira na želucu. Činjenica je da se čir može pojaviti i na drugim mestima kao što je donji deo jednjaka ili niži delovi dvanaestopalačnog creva i početni deo narednog segmenta tankog creva, ali njihova pojava je znatno ređa i često vezana za druge zdravstvene probleme.

U intervjuu za "Novosti" profesor dr Dragan Popović, direktor Klinike za gastroenterohepatologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije kaže da kada govorimo o razlozima koji dovode do nastanka čira moramo reći da na nivou želuca i dvanaestopalačnog creva deluju zaštitni, odbrambeni mehanizmi i faktori sa jedne strane kao i agresivni činioci sa druge:

- Odbrambene faktore čine zaštitni sloj sluzi, proizvodnja bikarbonata koji su bazni i neutrališu kiselinu, očuvana površina sluznice kao i dobra prokrvljenost zida organa. Agresivni činioci koji mogu dovesti do oštećenja sluznice su: hlorovodonična kiselina i enzim pepsin iz želudačnog soka, aspirin, antireumatski lekovi koji blokiraju proizvodnju zaštitnog sloja na sluznici i naravno Helikobakter pilori infekcija. Organizam se trudi da održi jednu ravnotežu između delovanja agresivnih i odbrambenih činilaca čime se sprečava nastanak oštećenja sluznice i pojava čira. Remećenje ravnoteže stvara uslove koji mogu dovesti do nastanka čira.

FOTO: Privatna arhiva

Prof. dr Dragan Popović

* Ipak, Helikobakter pilori je najčešći uzročnik?

- Kod čira na početnom delu dvanaestopalačnog creva, za koji smo rekli da je dva puta češći od čira na želucu, uzroci njegovog nastanka su u 90 do 95 odsto slučajeva Helikobakter pilori infekcija u pet procenata aspirin i antireumatski lekovi i u par procenata do ovog zdravstvenog problema dovode neka znatno ređa stanja. Čir na želucu je u 70 odsto slučajeva izazvan sa Helikobakter pilori infekcijom, u 25 odsto je to korišćenje antireumatskih lekova i aspirina kao i izloženost stresu, a u par procenata razlog su retka stanja ili pak tumor želuca koji se prezentovao kao čir.

* Koji simptomi ukazuju na pojavu čira?

- Kada govorimo o simptomima koje može da da čir treba istaći da oni nisu specifični. To su uglavnom bol u trbuhu ispod grudne kosti, osećaj kiseline, pečenje, paljenje u gornjem delu trbuha, mučnina, gađenje, povraćanje, bolovi neposredno posle jela ili nekoliko sati kasnije, bol tokom noći koji pacijenta probudi pred zoru.

* S obzirom na to da su simptomi nespecifični, da li to znači da određen broj pacijenata otkrije da ima čir tek kada dođe do pojave komplikacija?

- Nekada simptomi mogu biti i mnogo dramatičniji kao što je krvarenje iz čira što se najčešće manifestuje pojavom povraćanja tamnog sadržaja i crne, katranaste, stolice. Takođe može doći i do pucanja čira i prodora sadržaja u trbušnu duplju i to stanje najčešće zahteva hirurško zbrinjavanje.

* Kako pacijent tada da reaguje?

- Oba navedena stanja zahtevaju hitno javljanje lekaru radi preduzimanja pravovremenih mera dalje dijagnostike i lečenja.

* Kako se postavlja dijagnoza čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu?

- U dijagnostici čira zlatni standard predstavlja endoskopija koja obuhvata pregled jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva. Pored vizuelne detekcije postojanja promene na sluznici ona omogućava uzimanje biopsije za detekciju prisustva Helikobakter pilori kao i za histopatološku verifikaciju stanja čira na želucu koji može biti prekanceroza ili pak tumor koji se prezentuje u formi grizlice. Takođe, danas znatno ređe, može se uraditi i rendgen jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva sa barijumskim kontrastom ali ta metoda nam pruža manje informacija i nije dovoljna kod postojanja čira želuca. Ako je čir na dvanaestopalačnom crevu dijagnostikovan rendgenom onda se mora uraditi i neinvazivna dijagnostika postojanja Helikobakter pilori infekcije putem danas dostupnih osetljivih testova kao što je detekcija bakterije u stolici ili pak indirektna detekcija prisustva bakterije preko izdahnutog vazduha posle prethodno popijene tečnosti sa ureom.

Raširena patologija

* KADA čir zaraste, da li je pacijent izlečen?

- Ulkusnu bolest pacijent ima i u periodu kada čir zaraste (nije aktivna grizlica) jer je kod te osobe veća verovatnoća ponovne aktivacije čira ako se steknu negativni činioci koji na nastanak utiču.

* Koja terapija je na raspolaganju?

- Lečenje čira zavisi od Helikobakter pilori statusa kod pacijenta kao i od histopatološkog nalaza kod čira na želucu. Ukoliko je Helikobakter pilori prisutan terapija podrazumeva prvo primenu lekova za njegovo iskorenjivanje u trajanju najčešće dve nedelje (lek koji blokira proizvodnju hlorovodonične kliseline, dva ili tri antibiotika, bizmut i probiotik) a potom nastavak uzimanja blokatora proizvodnje kiseline još najčešće dve nedelje.

* Kada je potrebno uraditi kontrolne analize?

- Po završetku terapije i pauze od 2-4 nedelje potrebno je proveriti da li je Helikobakter pilori eliminisan primenom gore navedenih neinvazivnih testova jer je to preduslov uspešnosti lečenja. Sistematsko ispitivanje i iskorenjivanje Helikobakter pilori u poslednje tri decenije dovelo je do znatnog smanjenja pojave pacijenata koji imaju čir.

* Da li novija istraživanja pokazuju da se ova bakterija sada teže leči, odnosno slabije reaguje na standardnu antibiotsku terapiju?

- Da. Raste otpornost Helikobakter pilori na standardne preporučene forme antibiotika što predstavlja kontinuirani terapijski izazov za lekare u celom svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona