NE OSEĆATE DOBRO MIRISE? Proverite da nemate polipe u nosu, oni blokiraju i disanje

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

17. 10. 2023. u 11:30

UKOLIKO patite od alergije na ambroziju, ali i pored primene lekova ne možete da dišete na nos i izgubili ste čulo mirisa, onda verovatno imate polipe u nosu.

НЕ ОСЕЋАТЕ ДОБРО МИРИСЕ? Проверите да немате полипе у носу, они блокирају и дисање

Foto: Shutterstock

Sa ovom dijagnozom masovno se suočavaju i pacijenti koji boluju od astme, čak 60 odsto njih, a čest je pratilac i alergijskog rinitisa koji je uzrokovan grinjama.

U intervjuu za "Novosti" profesor dr Aleksandar Perić, otorinolaringolog Vojnomedicinske akademije kaže da se dijagnoza polipa nosa postavlja vrlo brzo:

- Na osnovu simptoma, otorinolaringološkog pregleda, endoskopije nosne šupljine i skenera paranazalnih sinusa vrlo precizno možemo da vidimo kakvo je stanje sa sluznicom nosa i paranazalnih sinusa. Pri tome, možemo da se pohvalimo da smo dvoje rinologa iz Srbije, prof. Ljiljana Jovančević iz Kliničkog centra Vojvodine i ja među autorima koji su pisali dijagnostički i terapijski protokol za ovu bolest, a koji je 2020. usvojilo Evropsko rinološko udruženje.

* Šta kada se postavi dijagnoza polipa u nosu i paranazalnim sinusima?

- Onda je neophodno lečenje, jer oni dovode do vrlo neprijatnih simptoma. Lečenje može da bude konzervativno, dakle lekovima, a može i hirurški. Po potrebi se kombinuju obe metode, a od lekova se najčešće primenjuju kortikosteroidi i lokalno i sistemski, a povoljan efekat mogu da imaju i makrolidni antibiotici. Bitan deo lečenja nosno-sinusne polipoze je ispiranje nosne šupljine slanim rastvorima. Posebno je delotvorno nakon hirurškog lečenja, jer olakšava zarastanje rana na nosnoj i sinusnoj sluznici i podstiče njenu epitelizaciju.

* Dakle, ako lekovi ne pomognu, onda moraju hirurški da se odstrane?

- Da. Jer, kod uznapredovale forme bolesti i kod velikih polipa lekovi ne mogu da postignu potpun terapijski efekat. U Vojnomedicinskoj akademiji se nosna polipoza već dve decenije uspešno leči primenom funkcionalne endoskopske sinusne hirurgije (FESS). Ovom metodom se polipi uklone ne samo iz nosnih šupljina, već i iz šupljina sinusa. Tako se uz manje narušavanje normalnih anatomskih struktura postiže veća radikalnost u uklanjanju polipa u odnosu na klasičan hirurški pristup.

Privatna arhiva

Dr Alelsandar Perić

 

* Da li je pacijent nakon ovog zahvata trajno izlečen?

- Kada se kaže polipi nosa i paranazalnih sinusa, u morfološkom smislu se misli na peteljkaste izrasline na površini sluzokože nosa, odnosno paranazalnih sinusa. Međutim, izrasline mogu biti tumorskog i netumorskog porekla. Promena na nosnoj sluznici može da liči na polip, a da se patohistološkom analizom nađe nešto drugo, na primer papilom, hamartom ili neka druga benigna ili maligna tumorska izraslina. Upravo iz tog razloga se svi izraštaji na sluznici nosa i paranazalnih sinusa moraju nakon hirurškog uklanjanja detaljno histološki analizirati od strane patologa. U kliničkom smislu se pod polipima nosa i sinusa isključivo podrazumevaju izrasline koje nastaju kao rezultat hroničnog zapaljenja.

* Zašto dolazi do hroničnog zapaljenja sluznice nosa, a samim tim i formiranja polipa?

- Uzrok ove bolesti zapravo još nije poznat i pretpostavlja se da u njenom nastanku ulogu igra veći broj faktora. Danas se pojačana lokalna imunska reakcija na toksine koje oslobađaju bakterije Staphylococcus aureus, kao i oslabljena odbrambena uloga sluzokože nosa i paranazalnih sinusa smatraju pokretačima hroničnog zapaljenja, u kome se kao krajnji ishod razvijaju nosni polipi. Naravno da u nastanku nosne polipoze ulogu imaju i faktori sredine, kao što su aerozagađenje, česte virusne i bakterijske infekcije sluzokože nosa i sinusa, alergije, preosetljivost na nesteroidne antiinflamatorne lekove (NSAIL) i dr. Poznato je da je učestalost obolevanja od nosne polipoze najveća u sredinama gde je zagađenje vazduha najviše prisutno. Takođe je uočeno više ispoljavanje ove bolesti u mesecima tokom kojih je stepen zagađenosti vazduha viši.

Povratak bolesti

* Zašto polipi ponovo izrastaju nakon uklanjanja?

- Pošto uzrok hroničnog zapaljenja koje je u osnovi nastnka nosnih polipa još nije poznat, definitivno izlečenje nosne polipoze nije postignuto na današnjem nivou medicine. Nosni polipi imaju tendenciju ponovnog rasta. Recidivi su najčešći kod pacijenata sa preosetljivošću na NSAIL i sa astmom. Takođe, ponovljene virusne i bakterijske infekcije mogu ubrzati pojavu recidiva nosne polipoze. Upravo su redovna toaleta nosne šupljine slanim rastvorima i primena intranazalnih kortikosteroida terapijski postupci koji mogu da uspore obnavljanje nosne polipoze.

* Znači da polipi u nosu mogu da se pojave nevezano za astmu i alergiju?

- Jeste. Nosna polipoza može da postoji kao izolovano oboljenje, mada je češće udružena sa astmom, preosetljivošću na aspirin i druge NSAIL, alergijskim rinitisom i poremećajima mukocilijarnog transporta. Studija koja je pre par godina realizovana u Vojnomedicinskoj akademiji pokazala je da je nosna polipoza u Srbiji najčešće udružena sa celogodišnjim alergijskim rinitisom prouzrokovanim grinjama. To praktično znači da produžena stimulacija nosne sluznice ovim malim organizmima dovodi do hroničnog zapaljenja u nosu i sinusima gde se kao krajnji "produkt" javljaju nosni polipi. Na drugom mestu je udruženost nosne polipoze sa alergijskim rinitisom koji nastaje usled preosetljivosti na ambroziju.

* Šta je teže, kada se polipi pojave usled alergije i astme ili nekih drugih faktora?

- Istraživanja pokazala da nosna polipoza udružena sa astmom ima teži klinički oblik nego izolovana forma bolesti. Najteža forma nosno-sinusne polipoze se javlja u obliku tzv. aspirinom pogoršane respiratorne bolesti. Ova klinička forma se odlikuje teškim oblikom obostrane nosne polipoze, pojavom nealergijske astme i preosetljivosti na NSAIL, kao što su aspirin, ibuprofen, diklofenak, metamizol i drugi. Polipi kod ove bolesti rastu znatno brže nego u drugim kliničkim formama, a relativno brzo nakon njihovog hirurškog uklanjanja počinju ponovo da rastu, te je bolest izuzetno teško kontrolisati. Ponekad se kod preosetljivosti na aspirin i druge NSAIL zapaljenski proces proširi i na sluznicu srednjeg uva, pa imamo kliničku sliku tzv. eozinofilnog hroničnog sekretornog zapaljenja srednjeg uva sa gustim, lepljivim, rastegljivim žućkastim sekretom i formiranjem polipa u šupljini srednjeg uva.

* Može li polip da se pojavi samo u jednoj nozdrvi?

- Može. To su jednostrani, takozvani hoanalni polipi. S obzirom na njihov brz i intenzivan rast, hoanalni polipi mogu dostići impresivne razmere. Imamo slučaj dečaka od 15 godina koji je pre nekoliko godina operisan u našoj klinici, a čiji je odstranjen polip imao dužinu oko 13 cm. S obzirom na drugačije histološke karakteristike, tretiraju se drugačije u odnosu na obostranu nosnu polipozu, a hirurško lečenje je glavno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024