NE IGRAJTE SE SA IZRASLINAMA NA KOŽI: Mladež se uklanja samo hirurški

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

21. 09. 2023. u 10:00

UKLANjANjE mladeža je česta intervencija koja se praktikuje zbog promena na njemu, kao i zbog povređivanja. Međutim, razlog za uklanjanje mladeža može da bude i ako on uzrokuje samo estetske smetnje.

НЕ ИГРАЈТЕ СЕ СА ИЗРАСЛИНАМА НА КОЖИ: Младеж се уклања само хируршки

Foto Shutterstock

Asistent dr Jovan Lalošević, dermatovenerolog Univerzitetskog kliničkog centra Srbije kaže da bez obzira na uzrok uklanjanja mladeža, to uvek mora da se uradi hirurški, a ne pomoću lasera, pilinga, kautera i drugih nehirurških metoda:

- To je zato jer uklanjanje mladeža nekim od nehirurških metoda ne može da da potvrdu da je promena uklonjena u celosti. Na mestu samog ožiljka može da se javi recidiv (povratak) same promene koji izgleda vrlo asimetrično i ukoliko nemamo medicinsku foto-dokumentaciju kako je ta promena izgledala pre same intervencije, pacijent će svakako morati da se podvrgne hirurškom uklanjanju zaostale lezije.

Naš sagovornik savetuje da ukoliko postoji želja da se mladež ukoni samo zbog estetike, to ne bi trebalo da se radi u toku letnjeg periodu, zbog sporijeg zarastanje rane i veće šanse za infekciju.

- Kada je mladežima reč pacijenti su najčešće u predubeđenju da ponovljenim oštećenjem mladeža, najčešće onih koji su iznad ravni kože, može na neki način da se provocira pojava melanoma (karcinoma kože) - kaže dr Lalošević. - Vreme, a i ponovljene studije, pokazali su upravo suprotno, da kontinuirana mehanička trauma nikada ne dovodi do pokretanja malignog procesa. Ono što može da ima uticaj na razvoj melanoma iz samog mladeža su UV zračenje i genetska predispozicija. Kontinuiranim povređivanjem mladež je skloniji infekciji i komplikacijama koje one mogu izazvati.

Razlog za preventivno uklanjanje mladeža je ukoliko on menja oblik, boju, dobija na trećoj dimenziji ili spontano krvari bez prethodne traume.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)