ZDRAVLJE IZ TANJIRA: Slasna i lekovita breskva - dobra za plodnost muškaraca, varenje, vid, imunitet, negovanu i glatku kožu

I. K.

18. 09. 2023. u 10:00

BRESKVE su višestruko korisne za očuvanje zdravlja, a pozitivno deluju i na raspoloženje.

ЗДРАВЉЕ ИЗ ТАЊИРА: Сласна и лековита бресква - добра за плодност мушкараца, варење, вид, имунитет, неговану и глатку кожу

Foto Shutterstock

Razlog za to nije nikakav poseban sastojak već jednostavna činjenica da njihov prijatan, ali ne previše sladak ukus, podstiče lučenje hormona zadovoljstva.

Kada je o uticaju na fizičko zdravlje reč, naučna istraživanja pokazuju da breskva može da poveća plodnost kod muškaraca i smanji krvni pritisak. Zahvaljujući vitaminu B2, korisna je i za očuvanje dobrog vida, mekane i elastične kože i uopšte mladalačkog izgleda. Breskva se naročito preporučuje deci u razvoju jer je vitamin B2 odgovoran za pravilan rast i razvoj.

Foto Pixabay free images

Ovo sočno voće pozitivno utiče na varenje, posebno teško svarljive i masne hrane jer povećava lučenje želudačnih sokova i zaustavlja mučninu i povraćanje.

Korist od konzumacije breskvi je i u jačanju imuniteta. U jednoj ovoj voćki srednje veličine ima više od 15 odsto dnevno potrebnih količina vitamina C, neophodnog sastojka za proizvodnju, funkciju i zaštitu ćelija imunskog sistema. Vitamin A, koga u jednoj breskvi ima oko 10 odsto naših dnevnih potreba, pomaže u formiranju sluznice u respiratornom traktu, a jače membrane stvaraju bolje zaštitne barijere. Breskve brane imunitet i svojim prirodnim antimikrobnim svojstvima.

Nektarine protiv anemije

NEKTARINE imaju gotovo identična lekovita svojstva kao i klasične breskve. Međutim, stručnjaci za ishranu nektarine više preporučuju u slučaju anemije koja je nastala usled nedostatka gvožđa. Preporuka je da se nektarine kombinuju sa hranom bogatom gvožđem kao što su pasulj i meso da bi se izlečila anemija.

Pored jakih antiinflamatornih antioksidanata, breskve sadrže beta karoten i vitamin C koji su važni za zdravu, elastičnu, ali i otpornu kožu. Beta karoten - prirodni vitamin A, pomaže u zaštiti kože od sunca, sprečava oštećenja, zagreva tonus i pomaže u stvaranju prirodnog sjaja. Vitamin C je neophodan za sintezu kolagena, poboljšanje elastičnosti kože i manju opuštenost. Breskve su takođe veoma važne za hidrataciju, jer, uz vitamine i minerale, više od 85 odsto sastava sveže breskve čini voda.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo