OPREZNO NA LETOVANJU: Jedna bočica za šest mazanja - Za dobru zaštitu od sunca nije bitan samo SPF faktor

Du. K.

29. 07. 2023. u 09:50

SAVETE dermatologa da se kada je visok indeks UV zračenja ne izlazi napolje dok se ne namaže zaštitna krema na lice i sve izložene delove tela, u svakodnevnom životu malo ko primenjuje, ali je bar za većinu postala obavezna SPF zaštita na letovanju.

ОПРЕЗНО НА ЛЕТОВАЊУ: Једна бочица за шест мазања - За добру заштиту од сунца није битан само СПФ фактор

Foto: Shutterstock

 Međutim, ako se ona ne koristi pravilno, zaštita je samo delimična, pa se zato dešava da se "i sa kremom" izgori na plaži, ili da se sa letovanja "ponesu" i ružne, tamne fleke, najčešće na licu, dekolteu i leđima.

To se događa kada se krema sa SPF faktorom, ne maže u dovoljnoj količini i u pravilnim intervalima. Ako bi se pridržavali saveta farmaceuta i dermatologa, na more bi neizostavno trebalo da ponesemo mnogo više od jedne tube kreme, koliko većina obično nosi, ne računajući porodice sa decom koje, svakako, zapakuju više.

- Količina kreme za sunčanje koja nam je potrebna za telo zavisi od njegove veličine - objašnjava magistar farmacije spec. Kristina Kovačević iz Farmaceutske komore Srbije. - Za prosečnu odraslu osobu težine 70 kg potrebno je oko 30 ml odnosno dve supene kašike mleka za zaštitu od sunca za čitavo telo. Vrlo je važno da se ne štedimo prilikom nanošenja ovih preparata. Kremu za sunčanje je potrebno nanositi na celu površinu tela koja će biti izložena sunčevim zracima 20 minuta pre izlaska napolje.

Uz poštovanje preporuke da se u intervalima ponovo maže novi sloj zaštite, računica izgleda ovako: jedno pakovanje od 200 ml kreme, ako je medicinsko i ima SPF 50, što se i preporučuje, košta na akciji od 1.600 do 2.100 dinara, a dovoljno je - za oko šest mazanja. Ko, mimo upozorenja dermatologa, provede ceo dan na plaži, trebalo bi da gotovo isprazni celu tubu, a za sutradan da pripremi novu. Uz sve izdatke za odmor, trošak nije zanemarljiv, ali je - neophodan.

Foto: Shutterstock

Kristina Kovačević

Magistar Kristina Kovačević objašnjava da je krema za sunčanje ključni deo svake rutine nege kože, jer pomaže u zaštiti od štetnih efekata sunca:

- Nije samo bitna vrsta kreme za sunčanje koju koristimo, podjednako je važna i količina koju nanosimo. Nažalost većina nas ne nanosi dovoljno kreme za sunčanje, zbog čega se i pored primene krema sa ogovarajućom UVA i UVB zaštitom javljaju neželjene opekotine od sunca. Da bismo postigli faktor zaštite od sunca koji je naveden na bočici kreme, trebalo bi da je koristimo na adekvatan način u odgovarujćoj količini.

Kremu bi trebalo nanositi 20 minuta pre svakog izlaska napolje na delove tela koji nisu prekriveni, a to se odnosi na svako godišnje doba, a ne samo na letnji period.

Na dva sata - ponovo

IAKO na nekim kremama piše da deluju odmah, magistar Kristina Kovačević kaže da ne bi trebalo rizikovati, već namazati zaštitu 20 do 30 minuta pre izlaska. Nakon prvog nanošenja kremu je potrebno naneti na svaka dva sata, posebno nakon izlaska iz vode, brisanja peškirom ili nekih sportskih aktivnosti koje dovode do znojenja.

- Sunce emituje štetne UV zrake tokom cele godine. Čak i u oblačnim danima, do 80 odsto tih štetnih zraka može prodreti kroz oblake i naneti štetu koži - objašnjava naša sagovornica. - Polovina kašičice za čaj predstavlja adekvatnu količinu kreme za sunčanje koju je potrebno naneti na lice. Ova količina je dovoljna da ravnomerno pokrijemo celo lice. Međutim, ako želimo da zaštitimo i vrat i uši, što se svakako preporučuje, onda bi trebalo da nanesemo jednu punu čajnu kašičicu kreme za sunčanje, na ovaj deo tela. Treba imati na umu da se rak kože takođe može formirati na usnama. Da bismo zaštitili usne, neophodno je nanositi balzam za usne ili ruž za usne koji ima SPF 30 ili više.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)