OBAVEZNO UZIMAJTE TERAPIJU: Polen i vlaga guše asmatičare

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

24. 06. 2023. u 12:00

SEZONA polenskih alergija i vreme sa visokim procentom vlage u vazduhu posebno smetaju obolelima od astme, zbog čega stručnjaci apeluju da se ova najčešće zastupljena hronična bolest u Evropi pravovremeno i odgovarajuće leči.

ОБАВЕЗНО УЗИМАЈТЕ ТЕРАПИЈУ: Полен и влага гуше асматичаре

Foto Shutterstock

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", astma u Srbiji pogađa oko 10 odsto populacije, a dodatno zabrinjava činjenica da je broj novodijagnostikovanih u porastu. Istraživanja "Batuta" pokazuju i da čak 60 odsto obolelih od astme je neadekvatno lečeno ili uopšte nije lečeno, zbog čega astma u našoj zemlji predstavlja peti najčešći uzrok bolovanja i drugi najčešći uzrok invalidnosti među decom.

- Podizanje nivoa svesti o ovoj bolesti, prepoznavanje faktora rizika koji do nje dovode, kao i njeno rano prepoznavanje od ključnog su značaja za adekvatno i uspešno lečenje i takav pristup, dugoročno gledano, donosi i velike ekonomske uštede za državu - rekla je na skupu posvećenom novim saznanjima i pristupima u lečenju astme, pomoćnik ministra zdravlja za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu dr Jelena Janković. - Zato nam je jedan od prioriteta u ovom i u narednom periodu jačanje primarne zdravstvene zaštite koja ima veliku ulogu u ranom prepoznavanju astme i upućivanju pacijenata u dalje tokove lečenja.

Prema Evropskom respiratornom društvu, astma u Evropi pogađa oko 30 miliona ljudi. Procenjuje se da je ona uzrok 1,1 miliona hospitalizacija i 15 miliona izgubljenih radnih dana svake godine na evropskom kontinentu.

- Veliki broj pacijenata koji boluju od astme neredovno koriste propisanu terapiju, zbog čega imaju česte epizode pogoršanja, a naročito u ovo doba godine kada je kišovito i kada je vazduh pun polena - rekao je direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije dr Mihailo Stjepanović.

Prof. dr Branislava Milenković, predsednik Republičke stručne komisije za pulmologiju Ministarstva zdravlja, govorila je o pristupu kod zbrinjavanja pacijenata koji su počeli da se leče od astme u detinjstvu, pa su kao odrasli promenili lekara:

- Za njih bi trebalo formirati ambulante za tranziciju, gde bi adultni lekar u prelaznom periodu dolazio kod pedijatra da se upozna sa pacijentom, tako da ne bi došlo do perioda bez kontrole i nadzora lekara. Jer, u pubertetu se dešava da se simptomi astme povuku, ali ima one dece kod kojih ostaju čitav život ili se nakon puberteta vrate, a nije lako godinama se lečiti kod jednog lekara, pa steći poverenje u drugog.

Zavsino od tegoba koje uzrokuje astma se deli na laku, umereno tešku i tešku astmu.

- Simptomi teške astme su slični kao u lakoj i umerenoj, ali su više intenzivni i češći, potencijalno životno ugrožavajući i ne umanjuju se sa primenjenim tretmanom - istakla je docent Sanja Hromiš ispred Instituta za plućne bolesti Vojvodine i predsednik Radne grupe za izradu nacionalnog vodiča dobre kliničke prakse za lečenje astme. - Tešku astmu karakteriše otežano disanje koje se pogoršava, šištanje ili bol u grudima, kašalj, zviždanje u grudima. Ove tegobe nekad mogu da budu životno ugrožavajuće, zbog čega je neophodna hitna medicinska pomoć.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave