OPREZNO SA DIURETICIMA: Veće doze utiču na rad srca i povećavaju nivo šećera u krvi

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

18. 03. 2023. u 19:50

SVAKI lek osim svoje dobrobiti ima i neželjene efekte. Zato je pri propisivanju terapije na lekaru da "izvaga" korist i štetu.

ОПРЕЗНО СА ДИУРЕТИЦИМА: Веће дозе утичу на рад срца и повећавају ниво шећера у крви

Foto Shutterstock

Naravno, najveći oprez je potreban kod lekova koji se masovno koriste, a među njima su i diuretici.

- Neželjenih efekata diuretika ima dosta, ali stepen ispoljavanja zavisi od doze leka - kaže za "Dr Novosti" profesor Slobodan Janković, farmakolog. -  Postoje dve vrste diuretika: slabi i jaki. Slabi diuretici se koriste za lečenje hipertenzije i blažeg srčanog popuštanja. Kada se koriste za hipertenziju, primenjuju se u minimalnim dozama i tada obično ne ispoljavaju neželjena dejstva. U većim dozama remete sastav elektrolita u krvi, pa pacijent može imati slabost ili poremećaje rada srca, povišavaju nivo šećera u krvi, čine da je osoba preosetljiva na sunčanje i podižu nivo mokraćne kiseline.

Jaki diuretici (npr. furosemid, torsemid, etakrinska kiselina, itd.) koje inače treba koristiti najbolje privremeno, mogu prethodno pomenuta neželjena dejstva izazvati u većoj meri, a takođe mogu dovesti i do preteranog gubitka telesnih tečnosti ili minerala.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI RUSI? Skandalozno izvinjenje reprezentativca Albanije koji je prostački vređao Srbiju