DUGOVEČNIJI UZ LEK ZA HIPERTENZIJU? Naučnici ukazali na pozitivan efekat medikamenta za visok pritisak

I. K.

17. 02. 2023. u 19:50

ISTRAŽIVAČI sa Univerziteta u Liverpulu u Velikoj Britaniji, u saradnji sa Institutom za translacionu medicinu u Švajcarskoj i Harvardskom medicinskom školom u Sjedinjenim Državama, tvrde da bi lek za hipertenziju "rilmenidin" mogao da promeni namenu i da pomogne da se produži životni vek.

ДУГОВЕЧНИЈИ УЗ ЛЕК ЗА ХИПЕРТЕНЗИЈУ? Научници указали на позитиван ефекат медикамента за висок притисак

Foto Shutterstock

 Naučnici su demonstrirali prednosti ovog medikamenta koristeći model okruglih crva i tražili poznata jedinjenja koja imitiraju ishranu sa ograničenjem kalorija. Studija se nedavno pojavila u časopisu Aging Cell.

"Rilmenidin" je lek koji se koristi se za lečenje hipertenzije, odnosno snižavanje visokog krvnog pritiska. Kako kaže dr Žoao Pedro Magalhes, autor studije, profesor molekularne biogerontologije na Univerzitetu u Birmingemu, koji je bio na Univerzitetu u Liverpulu u vreme kada je ovo istraživanje sprovedeno, naučnici su prethodno izvršili kompjutersku analizu da bi identifikovali postojeće lekove koji mogu da imitiraju ograničenje kalorija.

- Ograničenje kalorija - smanjenje broja kalorija koje ne dovodi do pothranjenosti - najsnažniji je i najdosledniji metod produženja životnog veka i odlaganja starenja - rekao je dr Magalhes.

Ugledni naučnik rekao je i da ograničenje kalorija ima niz neželjenih efekata, i stoga je identifikovanje jedinjenja koja imitiraju prednosti ograničenja kalorija od velikog interesa i važnosti. Naš kompjuterski metod funkcioniše tako što identifikuje lekove koji pokazuju molekularne potpise slične ograničenju kalorija, što nam je omogućilo da identifikujemo različita jedinjenja kao kandidate za usporavanje starenja.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)