KAD DETE NE PRIČA - BERA TEST: Potpuno bezbolna provera jedini siguran način da se utvrdi oštećenje sluha, ili govora

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

14. 02. 2023. u 20:25

TEST koji se ispituje reakcija slušnih ćelija, odnosno slušnog nerva i moždanog stabla na zvuk naziva se BERA test, nastao do reči - Brainstem Evoked Response Audiometry.

КАД ДЕТЕ НЕ ПРИЧА - BERA ТЕСТ: Потпуно безболна провера једини сигуран начин да се утврди оштећење слуха, или говора

Foto Shutterstock

Doktor Svetlana Valjarenjvić, specijalista ORL, kaže da ovaj test omogućava objektivni otoneurološki nalaz, koji se najčešće radi kod beba ukoliko je neonatalni skrining ukazao na sumnju da postoji oštećenje sluha:

- Kod nešto starije dece on je dijagnostičko sredstvo ukoliko dete kasni za razvijanjem govora ili se govor ne razvija, ili ukoliko dete ne sarađuje pri uobičajenom snimanju sluha, odnosno tonalnoj audiometriji.

BERA test traje oko sat vremena i potpuno je bezbolan. Ukoliko se radi bebama, radi se dok spavaju, pošto je neophodno da dete bude mirno tokom trajanja ispitivanja.

- Ova metoda izvodi se tako što lekar postavlja elektrode (nalepnice) na predeo iza uva, čela i potiljka, a u uši se postavljaju male slušalice preko kojih se puštaju tonovi različite jačine - kaže dr Valjreavić. - Ovi zvukovi stimulišu slušni nerv i moždano stablo. Preko elektroda registruju se odgovori ovih struktura na zvuk, odnosno promena električnih aktivnosti mozga. Zdrav slušni nerv prenosi nervne impulse od unutrašnjeg uva do moždanog stabla.

Foto: Shutterstock

Naša sagovornica kaže da je cilj ovog testiranja da se utvrdi da li postoji kašnjenje u vremenu prenosa, tako da se može utvrditi vrsta oštećenja sluha, prag sluha, kao i mesto oštećenja sluha.

Nalaz interpretira lekar audiolog, na osnovu dobijenog rezultata, odnosno zapisa koje uređaj registruje. Ukoliko nalazi testa ukazuju na oštećenje sluha, lekar će razgovarati sa roditeljima i dati izveštaj sa preporukama za dalje mogućnosti lečenja.

BONUS VIDEO - Osnovne vežbe za istezanje vrata: Dovoljna je samo jedna stolica

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024