REZULTATI ZABRINJAVAJU: Otkriveni ključni razlozi za muški sterilitet

I. K.

18. 02. 2023. u 20:20

GOJAZNOST, zloupotreba opijata i narkotika, polno prenosive bolesti, držanje računara u krilu i prevelika upotreba plastike i pesticida, glavni su razlozi za sve rasprostranjeniji muški sterilitet.

РЕЗУЛТАТИ ЗАБРИЊАВАЈУ: Откривени кључни разлози за мушки стерилитет

Foto Shutterstock

Ovo su zaključci nedavno objavljenog istraživanja sprovedenog na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu, u Izraelu, i na Medicinskom fakultetu Maunt Sinai, u Sjedinjenim Državama.

Koncentracija sperme koju muškarci oslobađaju tokom ejakulacije opala je za 51 odsto u poslednjih 50 godina. Istraživači su izračunali da su sedamdesetih muškarci u proseku imali 101 milion reproduktivnih ćelija po mililitru sperme. Ta cifra je od tada pala na 49 miliona.

Osim kvantiteta, dokazi ukazuju i na pad kvaliteta muških polnih ćelija: procenat ćelija koje mogu da uđu u jajašce takođe je značajno opao poslednjih decenija.

- Najupečatljivija stvar koju vidimo je gubitak kretanja spermatozoida. Bez ovog atributa, sposobnost oplodnje je smanjena - rekao je urolog i androlog Moasir Rafael Radaeli, potpredsednik Brazilskog udruženja za potpomognutu reprodukciju.

Ovaj scenario stalnog pada uzbunio je zdravstvene radnike.

- To je zabrinjavajuće, jer vidimo ubrzanje ovog pogoršanja i ne znamo zapravo gde će se završiti - rekao je Eduardo Miranda, koordinator Odeljenja za andrologiju Brazilskog društva za urologiju.

SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)