STIŽE NAM LEPO VREME: Oprez - ukoliko pijete neke od ovih lekova, proverite da le smete idete na sunce

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

05. 05. 2024. u 15:00

BEZ obzira na to da li neprekidno pijete lekove zbog nekog hroničnog poremećaja zdravlja ili kratkotrajno usled nekog akutnog stanja, neophodno je da budete oprezni ako ćete napolju duže biti izloženi suncu.

СТИЖЕ НАМ ЛЕПО ВРЕМЕ: Опрез - уколико пијете неке од ових лекова, проверите да ле смете идете на сунце

Foto Shutterstock

 Veliki broj lekova stvara interakcije sa UV zracima, a ti procesi mogu da dovedu do pojave alergijske rekacije, osipa, fleka i drugih promena na koži.

To ne važi samo u sezoni intenzivnog izlaganja sunčevim zdracima, recomo tokom odmora, na plaži, nego i pri svakodnevnim aktivnostima koje obavljate napolju. Pod terapijom medikamentima koji izazivaju fotosenzibilnost, fleke brzo mogu da se pojave na otvorenim nepokrivenim delovima tela, prvenstveno na licu, gde su i najneprijatnije.

Fotosenzibilnost je interakcija lekova i sunčevih zraka i do izvesne mere može da se ublaži kremama za sunčanje sa zaštitnim faktorom. Osim toga, činjenica je i da neće svaka osoba koja pije neki lek da ima fotosenzibilnu reakciju, ali je oprez ipak neophodan. Ako se interakcija i dogodi, ona može da bude jednokratna pojava, ali može i da usledi svaki put kada se lek uzme i kada dođe do izlaganja suncu, a te fleke koje ostavlja na koži su često vrlo uporne.

Pojedini medikamenti u interakciji sa sunčevom svetlošću mogu da pogoršaju postojeće stanje kože, na primer ekcem ili herpes. Uz to, mogu ozbiljno da oštete ožiljno tkivo i rane. Izlaganje suncu takođe može da pogorša ili čak izazove ili aktivira autoimune poremećaje, kao što je lupus, koji zahteva terapiju.

Postoji na desetine lekova koji se propisuju, ali i oni koji su u slobodnoj prodaji, a koji mogu da izazovu osetljivost na sunce. Naravno, reakcija zavisi od osobe do osobe, njenog imunskog sistema, sklonosti ka alergijama, bolestima od kojih boluju.

Ovo su lekovi koji najčešće uzrokuju fotosenzibilnost:

Antibiotici

Budite oprezni ukoliko pijete antibiotik čija je aktivna supstanca doksiciklin, tetraciklin, ciprofloksacin, levofloksacin, ofloksacin ili trimetoprim. Ovi antimikrobni lekovi se uglavnom koriste za lečenje infekcija kože i potkožnih tkiva, lečenje sinuzitisa, akutnog bakterijskog bronhitisa, upale pluća van bolnice, infekcije mokraćnih puteva...

Antidepresivi

Pacijenti koji piju antidepresiv čija je aktivna supstanca doksepin trebalo bi takođe da budu oprezni na suncu, a ukoliko planiraju odlazak na more trebalo bi prethodno da se konsultuju oko zaštite od sunca. Ovaj antidepresiv se dominantno koristi za lečenje teškog depresivnog poremećaja i paničnih napada.

Dermatološki

Ukoliko vam je dermatolog propisao lek za lečenje gljivica na koži koji sadrži grizeofulvin, a isto važi i ako se zbog keratoza lečite fotosenzibilizatorima - 5-aminolevulinska kiselina, metil-5-aminolevulinska kiselina i retinoidima koji sadrže acitretin, izotretinoin, a koriste se usled psorijaze i teških oblika akni.

Antihistaminici

Alergične osobe koje piju antihistaminike čija je osnovna komponenta prometazin, difenhidramin trebalo bi sa oprezom kožu da izlažu sunčevim zracima.

Za holesterol

Pre izlaganja suncu kardiovaskularni pacijenti koji su preležali infarkt srca, šlog, imaju visok holesterol ili su skloni trombozi arterija treba da vide da li njihov lek sadrži ove supstance: atorvastatin, lovastatin, pravastatin, simvastatin. Sve one uzrokuju fotosenzibilnost.

Hemoterapija

Onkološkim pacijentima na hemoterapiji takođe se ne savetuje direktno izlaganje sučevim zracima. Pogotovo ako njihova terapija podrazumeva da primaju: doksorubicin, flutamid, 5-FU, gemcitabin, metotreksat.

Hipoglikemici

Dijabetičari i oni koji boluju od visokog krvnog pritiska koji piju lekove koji sadrže aktivne supstance - bumetanid, furosemid, hidrohlorotiazid, glipizid, gliburid - ne bi trebalo da se duže izlažu suncu.

Neuroleptici

Pacijenti koji boluju od šizofrenije i psihoza, a piju neuroleptike koji sadrže hlorpromazin, flufenazin, perfenazin, tioridazin i tiotiksen trebalo bi da izbegavaju izlaganje sunčevim zracima.

Antiinflamatorni

Ako često pijete lekove protiv bolova zbog glavobolje, reumatizma ili povremeno zbog povišene telesne temperature, a sadrže aktivne supstance celekoksib, ibuprofen, ketoprofen, naproksen i piroksikam - ne izlazite na sunce bez odeće koja pokriva sve delove tela.

Sulfonamidi

Za one koji pate od zapaljenskih bolesti creva, infekcija kože ili urinarnih infekcija, a leče se lekovima iz grupe sulfonamida (sulfadiazin, sulfametoksazol, sulfasalazin, sulfizoksazol) - izlaganje sunčevim zracima, takođe, može da poveća rizik od stvaranja fleka na koži.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije