TOKOM RADNOG VREMENA PROŠETAJTE NA SVAKIH POLA SATA: Naučnici savetuju - 5 minuta lagane šetnje

I. K.

03. 02. 2023. u 18:23

DA bi se smanjio štetne uticaj dugotrajnog sedenja na zdravlje, na svakih pola sata pet minuta lagano prošetejate, savetuju naučnici u svojoj nedavno objavljenoj studiji.

ТОКОМ РАДНОГ ВРЕМЕНА ПРОШЕТАЈТЕ НА СВАКИХ ПОЛА САТА: Научници саветују - 5 минута лагане шетње

FKV

Zbog tehnološkog napretka veliki broj poslova podrazumeva dugotrajno sedenje, a problem nekretanja se od početka pandemije kovida dodatno povećao jer su mnogi radili od kuće i zbog toga su se još manje kretali.

Da je petominutna lagana šetnja zdrava na svakih pola sata naučnici su utvrdili nakon što su 11 zdravih osoba srednje i starije dobi zamolili da toko pet dana u njihovoj laboratoriji sede po osam sati, koliko otprilike traje radni dan.

Prvi dan učesnici su sedili punih osam sati sa kratkim pauzama za odlazak u toalet, dok je sledeća četiri dana sedenje bilo isprekidano kraćim šetnjama.

- Naš je cilj bio da shvatimo koliko najmanje čovek mora da hoda da bi ublažio štetne učinke sedenja na zdravlje. Konkretno, merili smo promene nivoa šećera u krvi i krvnom pritisku, dva važna faktora rizika za bolesti srca - objasnili su za portal Science Alert.

Otkrili su da je petominutna lagana šetnja svakih pola sata jedina strategija koja, u poređenju sa celodnevnim sedenjem, značajno smanjuje nivo šećera u krvi. Konkretno, šetnje po pet minuta svakih pola sata učesnicima su smanjile su skok šećera u krvi nakon jela za gotovo 60 odsto.

Takođe, kraće šetnje su im značajno smanjile i krvni pritisak, koji im je u proseku bio za oko pet odsto niži nego kad su samo sedeli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)