TOKOM RADNOG VREMENA PROŠETAJTE NA SVAKIH POLA SATA: Naučnici savetuju - 5 minuta lagane šetnje

I. K.

03. 02. 2023. u 18:23

DA bi se smanjio štetne uticaj dugotrajnog sedenja na zdravlje, na svakih pola sata pet minuta lagano prošetejate, savetuju naučnici u svojoj nedavno objavljenoj studiji.

ТОКОМ РАДНОГ ВРЕМЕНА ПРОШЕТАЈТЕ НА СВАКИХ ПОЛА САТА: Научници саветују - 5 минута лагане шетње

FKV

Zbog tehnološkog napretka veliki broj poslova podrazumeva dugotrajno sedenje, a problem nekretanja se od početka pandemije kovida dodatno povećao jer su mnogi radili od kuće i zbog toga su se još manje kretali.

Da je petominutna lagana šetnja zdrava na svakih pola sata naučnici su utvrdili nakon što su 11 zdravih osoba srednje i starije dobi zamolili da toko pet dana u njihovoj laboratoriji sede po osam sati, koliko otprilike traje radni dan.

Prvi dan učesnici su sedili punih osam sati sa kratkim pauzama za odlazak u toalet, dok je sledeća četiri dana sedenje bilo isprekidano kraćim šetnjama.

- Naš je cilj bio da shvatimo koliko najmanje čovek mora da hoda da bi ublažio štetne učinke sedenja na zdravlje. Konkretno, merili smo promene nivoa šećera u krvi i krvnom pritisku, dva važna faktora rizika za bolesti srca - objasnili su za portal Science Alert.

Otkrili su da je petominutna lagana šetnja svakih pola sata jedina strategija koja, u poređenju sa celodnevnim sedenjem, značajno smanjuje nivo šećera u krvi. Konkretno, šetnje po pet minuta svakih pola sata učesnicima su smanjile su skok šećera u krvi nakon jela za gotovo 60 odsto.

Takođe, kraće šetnje su im značajno smanjile i krvni pritisak, koji im je u proseku bio za oko pet odsto niži nego kad su samo sedeli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (1)

ŠTA ĆE REĆI RUSI? Skandalozno izvinjenje reprezentativca Albanije koji je prostački vređao Srbiju