BOL U GRLU I ZBOG - ALERGIJA: Kijavica i kašalj zimi nisu uvek znaci respiratorne infekcije

I. KOVAČIĆ

12. 12. 2022. u 10:50

ZA prestanak curenja nosa, upornog kašlja, kijanja i otežanog disanja može da vam bude dovoljan samo lek iz grupe antihistaminika.

БОЛ У ГРЛУ И ЗБОГ - АЛЕРГИЈА: Кијавица и кашаљ зими нису увек знаци респираторне инфекције

Foto: Shutterstock

Jer, ove tegobe ne moraju da budu posledica prehlade ili neke druge respiratorne infekcije, već alergije. Podaci pokazuju da svako četvrto dete u Evropi pati od nekog oblika alergije, a slična situacija je i među odraslima.

Iako se mnogi čude kad zbog prehlade ili respiratorne infekcije kao terapiju dobiju antihistaminik, doktorka Andrea Đuretić, pedijatar-alergolog iz Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, kaže da je baš u zimskim mesecima najčešća alergija na grinje i kućnu prašinu:

- Jako je teško da se razlikuju simptomi alergije od simptoma gripa ili prehlade jer su tegobe vrlo slične. Ipak, postoji bitna razlika. Kod gripa tegobe traju sedam do 10 dana, a simptomi alergije mogu da traju duže, sve dok je osoba u kontaktu sa alergenom koji izaziva reakciju.

Curenje bistre tečnosti iz nosa i zapušen nos, osećaj golicanja u grlu, učestalo kijanje, otok očiju praćen svrabom i suzenjem i osećaj iscrpljenosti uzrokovani alergijom se osim antihistaminicima leče i kortikosteroidnim kremovima i mastima.

Foto N. Skenderija

- U praksi to znači da kada imamo dete koje nema temperaturu a ima sekreciju u nosu, kijanje ili kašalj, a dobrog je opšteg stanja, prvo započnemo lečenje antihistaminikom - kaže dr Đuretićeva. - Ako se simptomi smire, znači da se radi o alergiji, a ako se ne smire ili postanu gori onda se najverovatnije radi o prehladi.

Za razliku od dece, alergiju i prehladu ili grip kod starijih moguće je brzo razlikovati.

- Odrasli pacijenti su uglavnom upoznati sa svojim alergijskim statusom i znaju šta ih iritira - kaže dr Branko Joković, specijalista opšte medicine Doma zdravlja Zvezdara. - Kod onih kod kojih posumnjamo da je uzrok tegoba alergija, a ne virusna infekcija gornjih disajnih puteva propišemo antihistaminik. Naravno, zakažemo i kontrolu u slučaju da se tegobe ne povuku.

KUĆNA PRAŠINA I GRINjE

GLAVNI krivac zašto kućna prašina uzrokuje alergiju kada se udahne su grinje. Međutim, činjenica je da se u kućnoj prašini nalaze i drugi jaki alergeni poput produkata bubašvaba, plesan, polen od drveća, dlake, perje ili krzno životinja.

Doktor Joković kaže da trenutno u domovima zdravlja nema mnogo pacijenata sa respiratornim tegobama i da kod onih kod kojih se jave bolovi u mišićima i temperatura dileme nema:

-  Ova dva simptoma se nikada ne javljaju kada je o alergijskoj reakciji reč - kaže dr Joković. - Dakle, ova dva simptoma nedvosmisleno upućuju da je reč o nekoj virusnoj respiratornoj infekciji. Takođe, i bol u grlu je retko kada uzrokovan alergijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BRUKA I SRAMOTA: Ovo je Novak Đoković doživeo u Rimu