UZIMATE LI PRAVILNO VITAMIN D? Skloni smo deficitu, a važan je za imunitet

I. K.

11. 12. 2022. u 18:50

VITAMIN D obuhvata grupu sekosteroida rastvorljivih u mastima, a dva najvažnija oblika u kojima se javlja su vitamin D2 (ili ergokalciferol) i vitamin D3 (ili holekalciferol).

УЗИМАТЕ ЛИ ПРАВИЛНО ВИТАМИН Д? Склони смо дефициту, а важан је за имунитет

Foto: Shutterstock

Novijim studijama je pokazano da vitamin D3 utiče na aktivaciju imuniteta i povećanje broja T limfocita koji su posebno značajni u borbi protiv virusnih infekcija.

S obzirom na to da je u Srbiji kod značajnog broja stanovnika, posebno tokom perioda pandemije, utvrđen deficit ovog važnog vitamina, predlože se suplementacija.

- Kada je doziranje u pitanju, preporučene dnevne količine za vitamin D3 iznose 400 od 800 IJ (internacionalnih jedinica), dok se u slučaju izuzetno smanjenog izlaganja sunčevim zracima i narušenog imuniteta, kao i laboratorijski potvrđenog deficita preporučuje 1.000 do 2.000 IJ dnevno, a u određenim, slučajevima i više, u zavisnosti od stepena izraženosti hipovitaminoze i kliničke slike - kaže prof. dr Janko Samardžić, klinički farmakolog Medicinskog fakulteta u Beogradu. - U najvećem broju slučajeva deficit je moguće nadoknaditi tokom nekoliko meseci pravilne suplementacije. Potrebno je pridržavati se preporučenih dnevnih doza i saveta lekara, jer prekomerna količina može izazvati hipervitaminozu i neželjene efekte.

Naš sagovornik kaže da vitamin D, pored poznatog, povoljnog uticaja na koštano-zglobni sistem, ima i druge veoma značajne efekte u organizmu, poput regulacije sinteze hormona, sekrecije insulina i produkcije citokina značajnih za funkcionisanje imunskog sistema. Iako je "vitamin", on pokazuje karakteristike hormona.

Foto Shutterstock

- Prilikom suplementacije, vitamin D ima optimalnu iskoristljivost, ukoliko se uzima uz obrok koji sadrži zdrave masti i može se primeniti u obliku tableta, kapsula ili rastvora, odnosno kapi - kaže profesor Samardžić. - Tečni preparati su posebno pogodni za primenu kod dece i starijih osoba. Prednost ima primena vitamina D3 u odnosu na D2, s obzirom na to da D3 ispoljava snažnije efekte u organizmu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)