I OKU PRETI INFARKT: Upozorenje lekara – ne zanemarujte gubitak vida

I. K.

11. 10. 2022. u 10:50

NAGLI pad vida posledica je infarkta oka, koji nastaje iz istog razloga kao i infarkt srca i mozga.

И ОКУ ПРЕТИ ИНФАРКТ: Упозорење лекара – не занемарујте губитак вида

Foto: Shutterstock

Doktor Zora Ignjatović, hirurg-oftalmolog, kaže da infarkt oka obično podrazumeva zapušenje krvnih sudova mrežnjače, i to dominantno njene centralne vene ili njenih grana, dok je okluzija arterije ređa:

- Osim naglog gubitka vida kod pacijenata sa infarktom oka, na pregledu se vide obimna krvarenja i otok mrežnjače na očnom dnu obolelog oka. Dalji tok ovog stanja može da ide u pravcu spontanog poboljšanja, kod oko trećine pacijenata, stagnacije ili pogoršanja, koje ponekad, sem daljeg slabljenja vida može biti praćeno i jakim bolovima u oku, ukoliko se usled ishemije razvije tzv. neovaskularni glaukom.

Bez obzira na poboljšanje vida, zapušenje krvnih sudova oka uvek mora da se leči.

- Nelečeno vensko zapušenje može vremenom da se komplikuje dalje, krvarenjem u staklasto telo ili pucanjem mrežnjače, što zahteva operaciju oka - kaže dr Ignjatović. - Lečenje se obično sprovodi injekcijama koje se daju u staklasto telo oka, a blokiraju faktore rasta koje luči mrežnjača kojoj nedostaje krvi, pa dolazi do povlačenja otoka i popravke vida. Ovo lečenje je potrebno ponavljati u razmacima od mesec dana, najmanje tokom tri meseca, često i duže, što procenjuje oftalmolog na osnovu kliničkog nalaza i snimanja mrežnjače. Takođe, često se savetuje i laserska intervencija na mrežnjači, u zoni zapušenja.

Foto Shutterstock

Naša sagovornica napominje da, u slučajevima kada se zapuši centralna arterija mrežnjače, dolazi do trajnog gubitka vida u roku od 10 minuta, jer mrežnjača, koja je direktni produžetak mozga, izumire, kao i mozak, ako ostane bez kiseonika. Posle toga ne pomaže nikakvo lečenje i pacijent je slep na obolelom oku.

Osim lečenja infarkta oka, potrebno je da se ispita stanje svih krvnih sudova u telu.

- To je važno jer se može raditi o ozbiljnoj bolesti koja može da ugrozi zdravlje, pa i život pacijenta, a da se prvo manifestovala na oku - kaže dr Ignjatović. - Potrebno je proveriti krvni pritisak, eventualne aritmije, masnoće u krvi, a kod arterijske okluzije i snimiti karotidne arterije, ponekad i srčane zaliske, jer postoji mogućnost da se sitni trombovi formiraju na raznim mestima kojima krv putuje od srca do centralne arterije oka.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi


 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024