ONKOLOGIJA: Oštećenu jetru kontrolišite na šest meseci

I. K.

13. 09. 2022. u 07:05

U SVETU i kod nas svake godine beleži se rast broja obolelih od karcinoma jetre. Prema podacima Međunarodne agencije za istraživanje kancera za 2020. godinu, u svetu je registrovano oko 905.000 novih slučajeva dok je u istoj godini život izgubilo oko 830.000 ljudi zbog ovog karcinoma. Ova statistika ga čini četvrtim uzrokom smrti među onkološkim dijagnozama. Prema saopštenjima iz iste agencije, u Srbiji je tokom 2020. godine broj dijagnostikovanih slučajeva karcinoma jetre bio 996, a broj preminulih 956.

ОНКОЛОГИЈА: Оштећену јетру контролишите на шест месеци

Foto: Piksabej

Doktor Aleksandar Bogdanović, specijalista abdominalne hirurgije Univerzitetskog kliničkog centra Srbije kaže da odnos broja novoobolelih i umrlih od karcinoma jetre jasno govori o težini ove bolesti:

- Ipak, ohrabruje činjenica da kada se ovaj karcinom ranije otkrije rezultati lečenja su mnogo bolji. S tim u vezi, program ranog otkrivanja podrazumeva kontrolni ultrazvučni pregled jetre i merenje tumorskog markera AFP na šest meseci ali samo kod rizične populacije, kao što su osobe sa cirozom ili drugim oštećenjima jetre.

Naš sagovornik kaže da je hepatocelularni karcinom najčešći karcinom jetre i čini približno 90 odsto slučajeva karcinoma ovog organa:

- Osnovni faktori rizika za nastanak karcinoma jetre su hronična hepatitis B ili C virusna infekcija, dugotrajno konzumiranje alkohola, nealkoholno oštećenje jetre koje srećemo kod osoba obolelih od dijabetesa ili kod patološke gojaznosti.

Prema rečima dr Bogdanovića, lečenje hepatocelularnog karcinoma je vrlo kompleksno, jer zahteva tretman kako maligne bolesti tako i osnovne bolesti jetre zbog koje je nastao karcinom, pri čemu oba stanja potencijalno ugrožavaju život bolesnika:

- U lečenju ranih stadijuma bolesti primenjuje se resekcija jetre i spaljivanje tumora, kao metode koje nude eventualno izlečenje. Kod bolesnika sa uznapredovalim stadijumom bolesti na raspolaganju su palijativne metode, kao što su transarterijska hemoembolizacija, biološka terapija ili palijativno simpomatsko lečenje.

Kako objašnjava naš sagovornik, resekcija jetre, zahvaljujući razvoju hirurške tehnike i dobroj selekciji bolesnika, omogućava petogodišnje preživljavanje i do 60 odsto obolelih:

- Cilj resekcije jetre je da se tumor ukloni u celosti, a da preostala jetra obezbedi dovoljnu funkciju kako bi bolesnik preživeo. Zbog značajne regenerativne sposobnosti moguće je ukloniti i do 60 jetre.

Vakcina

DOKTOR Aleksandar Bogdanović kaže da je jedan od ključnih načina sprečavanja razvoja karcinoma jetre što veći obuhvat stanovništva vakcinom protiv hepatitisa B:

- Ova vakcina je obavezna u dečijem uzrastu, a može da se primi i u odraslom dobu i tada efikasno sprečava infekciju virusom koji dovodi do hepatitisa B.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a