Izbegnite čekanje u redovima i rizik od zaraze: Najjednostavniji način da se testirate na kovid-19

Novosti online

07. 02. 2022. u 12:00

PANDEMIJA korona virusa je iz korena promenila naše živote. Bilo da je u pitanju obavezno nošenje maski, rad od kuće ili odlaganje koncerata, utakmica i svadbi, sa sigurnošću možemo reći da niko nije prošao „netaknut“ kroz pandemiju.

Избегните чекање у редовима и ризик од заразе: Најједноставнији начин да се тестирате на ковид-19

Foto: Promo

Posle dve godine pandemije, sa sigurnošću možemo reći da je većina nas imala dodir sa koronom. I svi se sećamo kakav je osećaj kada nam kolega javi da je uradio test i da su rezultati pozitivni – što pre želimo da se testiramo i saznamo da li smo „sigurni“ kako ne bismo ugrozili bliske osobe.

U takvim trenucima imali smo samo jednu opciju – odlazak kod lekara, višesatno stajanje u redu za testiranje i neizvesnost dok čekamo rezultate. Uzmimo u obzir činjenicu da se u redovima izlažemo zarazi ako smo zdravi, i dodatno opterećujemo zdravstveni sistem i lekare koji se već dve godine bore sa pandemijom.

Hajde da pogledamo kakvi sve testovi za kovid-19 postoje, i kako je moguće eliminisati neizvesnost i neugodnost testiranja.

Trenutno za kovid-19 postoje dve vrste testova – oni koje koristi profesionalno obučeno osoblje, i testovi za samotestiranje.

Foto: Promo

 

Ova druga kategorija je manje poznata u javnosti. Kada su 2020. godine mediji izveštavali o prodaji testova na kovid-19 u apotekama, mnogi su pomislili da su u pitanju testovi za samotestiranje.

Ipak, u pitanju su bili profesionalni testovi, i povučeni su iz prodaje posle saopštenja ALIMS-a krajem 2020. godine. Međutim, profesionalni testovi se i dalje mogu naći u prodaji u velikom broju apoteka. Profesionalnim testovima smeju da rukuju samo stručna lica, da ne bi došlo do povreda, i jer se precizni, pouzdani i tačni rezultati profesionalnih testova dobijaju samo upotrebom od strane stručnih lica.

Foto: Promo

 

Ipak, mnogi su već tada počeli da razmišljaju o prednostima kućnih testova koje bismo mogli da upotrebimo iz udobnosti i sigurnosti sopstvenog doma.

Testovi za samotestiranje su postali realnost, i pristupačni su svima. Oni su namenjeni svim građanima, a ne samo profesionalcima, i potpuno su bezbedni, pouzdani i jednostavni za korišćenje.

Takođe, lako ih je razlikovati od profesionalnih testova – na spoljnjem pakovanju je jasno naznačeno "za samotestiranje" na srpskom jeziku. U kutiji se nalaze detaljna i jednostavna uputstva za korišćenje, pomoću kojih za vrlo kratko vreme možete saznati da li ste zaraženi.

Na našem tržištu je trenutno moguće pronaći dve vrste testova za kovid-19 za samotestiranje.

U pitanju su brzi antigenski test za samotestiranje iz prednjeg nazalnog brisa nosa, dubine samo 2,5 centimetara, koji otkriva infekciju u prvih 7 dana.

Drugi je brzi antigenski test za samotestiranje iz uzorka krvi iz prsta, koji istovremeno detektuje IgM antitela, tačnije aktivnu zarazu, i IgG antitela, koja se stvaraju nakon vakcinacije i preležanog kovida-19.

Dugo čekanje u redovima, potencijalno izlaganje zarazi u punim domovima zdravlja i rizik da nepažnjom zarazite bližnje sada postaju prošlost. Svima je jasno da su testovi za samotestiranje revolucionarno rešenje, koje će svima nama olakšati život i uliti osećaj sigurnosti u vreme pandemije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)