PROVERITE PORODIČNO STABLO: Kod astme postoji nasledna predispozicija

V. N.

12. 02. 2022. u 09:50

ASTMA je zapaljenje disajnih puteva (inflamacija) i ona je jedna od najčešćih hroničnih (trajnih) bolesti pluća.

ПРОВЕРИТЕ ПОРОДИЧНО СТАБЛО: Код астме постоји наследна предиспозиција

Foto Shutterstock

Danas u svetu ima oko 300 miliona ljudi obolelih od astme. Uzroci astme nisu sasvim poznati, brojni su i ne mogu se uvek u potpunosti identifikovati.

Astma se može javiti u bilo kom životnom dobu, a težina bolesti se može vremenom menjati. Čak i u slučaju da se periodi pogoršanja bolesti javljaju s vremena na vreme, bolest je prisutna svakog dana! Astma je bolest koja se ne može izlečiti, ali redovnim lečenjem oboleli mogu voditi normalan život .Bitno je da shvatite da se bolest mora lečiti i onda kada simptomi nisu prisutni.

Postoji mnogo faktora rizika za pojavu astme, od izlaganja supstancama i česticama iz okoline, koje mogu izazvati nadražaj disajnih puteva ili izazvati alergije,  pridruženih alergijskih bolesti kao što su alergijski rinitis, polenska groznica, dermatitis (ekcemi)...

Foto Arhiva

- Osobe kod kojih se simptomi astme jave u najranijem detinjstvu imaju naslednu predispoziciju za njen nastanak. Reč je o naslednoj sklonosti prema alergijama, koje vremenom mogu da dovedu do bronhijalne astme, mada je tu važan i uticaj faktora spoljašnje sredine. Zato je precizniji termin nasledna sklonost za astmu, pre nego nasledna astma - kaže dr Tatjana Radosavljević, pulmolog.

BONUS VIDEO -UKUSNI KAVIJAR: U svetu je jelo bogatih, a u Srbiji su ga nekada jeli masovno i zvali "riblji ajvar"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere