KOD OČNOG I KAD NEMATE PROBLEM SA VIDOM: Stručnjaci upozoravaju - Kompletan oftalmološki pregled otkriva i patološke promene

V. N.

03. 02. 2022. u 09:45

OČNI pregled omogućava da se utvrdi stanje oka, proveri oštrina vida i postoji li neko očno oboljenje.

КОД ОЧНОГ И КАД НЕМАТЕ ПРОБЛЕМ СА ВИДОМ: Стручњаци упозоравају - Комплетан офталмолошки преглед открива и патолошке промене

Foto Shutterstock

 Redovni pregledi pomažu u otkrivanju problema sa očima u najranijoj fazi kada su šanse za brzo i efikasno lečenje najveće.

Kod odraslih, ukoliko je osoba zdrava, potrebno je da proverava vid na 5 godina od svoje 20 do 30-te godine života. Osobe  starosti između 40 i 65 godina kontrole vrše svake druge godine. Nakon 65 godine kontrole jednom godišnje su poželjne. Naravno ukoliko postoji problem sa vidom, ili neko hronično oboljenje oka kontrole su češće i uglavnom se obavljaju po savetu lekara.

A šta podrazumeva komletan oftalmološki pregled, objašnjava dr Zora Ignjatović,

oftalmolog-hirurg.

Foto Privatna arhiva

 

- Pregled počinje određivanjem vidne oštrine, svakog oka pojedinačno, a zatim i oba oka, na daljinu i blizinu. Tome obično prethodi merenje na kompjuterizovanom aparatu.  Određuje se i odgovarajuća korekcija, dakle dioptrija sa kojom pacijent najbolje vidi. Na osnovu toga se mogu propisati i naočare, a kod mlađih pacijenata je potrebno i širenje zenici - kaže dr Ignjatović.

Prema njenim rečima, pregled se nastavlja merenjem očnog pritiska, a zatim sledi provera prednjih delova oka, kapaka i suznih puteva.

- Potom se kapima širi zenica da bi se detaljnije pregledalo očno sočivo i zadnji segment oka, koji obuhvata staklasto telo i mrežnječu (retinu). Ovde se posebno obraća pažnja na očni živac, krvne sudove retine i njen centralni deo - žutu mrlju, a potrebno je uvek pogledati i periferni deo retine gde se takođe mogu naći neke patološke promene.

BONUS VIDEO - DOKTOROVA KULA: Ovde je započela srpska psihijatrija u doba Kneza Miloša

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)