NA POLEDICI NAJČEŠĆE STRADA KUK: U zimskom periodu prelomi kostiju su znatno učestaliji

I. Kovačić

28. 12. 2021. u 11:11

NA ortopediji se tokom zime obim posla povećava za oko 30 odsto, a najviše zbog preloma kuka. Klizavi trotoari i neočišćene zaleđene staze ispred zgrada i kuća glavni su razlog većeg broja preloma i iščašenja, pa su odeljenja ortopedije u ovo doba godine, kao i službe Hitne pomoći, "zatrpani" zbog većeg priliva pacijenata.

НА ПОЛЕДИЦИ НАЈЧЕШЋЕ СТРАДА КУК: У зимском периоду преломи костију су знатно учесталији

Foto Shutterstock

Primarijus Ljubodrag Zajić, zamenik direktora Instituta "Banjica", najveće ortopedske klinike u zemlji, kaže da tokom zime oko 70 odsto pacijenata, starijih od 65 godina primljenih u Hitnu službu ima povredu zgloba kuka:

- Za starije ljude pad je teška trauma, jer mnogi imaju i osteoporozu, pa su samim tim i povrede teže zbog krtih kostiju. Osim toga, ovaj prelom nije samo lokalni, koji zglob kuka izbacuje iz funkcije i onemogućava hod, već izaziva i opšti poremećaj u organizmu i često menja psihički status.

Naš sagovornik kaže da je klinička slika kod preloma kuka poprilično jasna, kada je o starijim osobama reč, ali kod mladih ljudi može da "zavara".

- Bol u preponi i natkolenici, nemogućnost hoda kod pacijenta koji je pre pada hodao, nedvosmisleno ukazuje na povredu zgloba kuka - kaže dr Ljubodrag Zajić. - Međutim, u slučaju naprsnuća, koje se uglavnom dešava kod mlađih pacijenata, u kliničkoj slici dominira bol u preponi, ali osoba može da hoda hramajući. Često u slučaju napsrnuća tek odloženi rendgenski snimak, posle sedam do 14 dana, jasno pokaže prelomnu liniju. Iz ovog razloga se pacijentima sa bolom u preponi posle pada i nesigurnih, prvobitnih rendgenskih nalaza, savetuje da miruju i hodaju bez oslonca do ponovnog snimanja.

U zavisnosti od mesta i nivoa, prelomi se različito klasifikuju i leče uglavnom operativno.

- Neoperativno se leče prelomi kada kost ili kosti ostanu u dobroj poziciji - kaže dr Zajić. - Operacija se ne primenjuje ni kada pacijent ima komorbiditete zbog kojih bi uvod u anesteziju bio rizičan. Primera radi, prelomi vrata butne kosti kod izuzetno starih osoba leče se tako što se brzo podižu na noge i osposobljavaju za hod sa pomagalima, a prelom se zanemaruje. U suprotnom, duže ležanje kod ovakve povrede nosi rizik od pojave embolija i dekubitusa.

Kada je hirurški sto neizbežan, na raspolaganju je veći broj tehnika.

- Izbor operativne tehnike zavisi od tipa preloma, starosti pacijenta, pridruženih bolesti, psihičkog i mentalnog statusa - kaže naš sagovornik. - Kod preloma vrata butne kosti to je najčešće ugradnja totalne ili parcijalne endoproteze kuka, kod nedislociranih preloma uklinjavanje, a kod preloma van zgloba u trohanternoj regiji zatvorena repozicija i ugradnja intramedularnog klina. Urađena operacija, bez obzira na primenjenu tehniku, mora da dozvoli rano podizanje na noge, odnosno hodanje.

MOŽE I BEZ PROTEZE

PRELOM kuka može da se sanira bez ugradnje proteze. Primarijus Ljubodrag Zajić kaže da je najbolje da se to uradi u roku do 48 sati. Za ugradnju veštačkog zgloba može da se sačeka znatno duže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!