LEK IZ PRIRODE: Smilje podiže imunitet i čisti pluća

V. N.

27. 12. 2021. u 15:15

AKO ste tokom jeseni nabrali cvetove smilja, ove zime ćete imati prirodan lek protiv upornog kašlja, astme, bronhitisa i različitih alergija. Takođe, šolja čaja od ovih lekovitih cvetova čisti pluća i podiže imunitet.

ЛЕК ИЗ ПРИРОДЕ: Смиље подиже имунитет и чисти плућа

Foto Shutterstock

Čaj od smilja može da se pije i preventivno, a pomaže boljem spavanju, smiruje i opušta, regeneriše organizam i osvežava.

Smilje podstiče probavu, ubrzava metabolizam i varenje, a samim tim čisti organizam i pomaže pri izbacivanju kamena iz žučne kese, bubrega i mokraćne bešike. Takođe, uz pomoć smilja uspešno ćete držati lipidni status u propisanim granicama, a istovremeno snižava pritisak i ublažava učestale glavobolje usled migrene.

ČAJ: Jednu supenu kašiku cvetova smilja prelijte sa 2,5 dl ključale vode i ostavite da stoji pola sata. Procedite i pijte tri puta dnevno pola sata pre jela.

Čaj od smilja ne bi trebalo konzumirati duže od tri nedelje u kontinuitetu. Obično se pije tako što se posle tri nedelje napravi pauza od nedelju dana, pa se ponovi tura od tri nedelje.

MELEM: Osim čaja od cvetova smilja se pravi i melem. Njime mogu da se leče različiti tipovi ožiljaka i starih povreda. Melem od smilja čini manje vidljivim strije i popucale kapilare, umiruje upaljene vene i hematome. Za oboljenja poput psorijaze i ekcema, melem od smilja može da bude pomoćna terapija.

ULjE ZA NEGU KOŽE

OD cvetova smilja možete da napravite i ulje koje je idealno za negu kože i ublažava bore. U 300 ml maslinovog ulja potopite 40 g cvetova. Ostavite na nekom sunčanom i svetlom mestu, ali ne izlažite direktnoj sunčevoj toploti. Ovako potopljeni cvetovi smilja treba da stoje najmanje 40 dana, a može i koji dan više. Posle ovog perioda procedite preko gaze i dobićete kvalitetno ulje kojem možete da dodate i jednu supenu kašiku ulja od nevena ili ulja od kantariona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)