ZA IRITIRANE RUKE NEUTRALNE KREME: Što je organizam slabiji zapaljenska reakcija je jača

I. K.

27. 12. 2021. u 11:11

DETERDžENT za sudove, prašak za veš, esencija, limunska kiselina mogu da budu uzrok upale kože na šakama. Što je organizam slabiji, zapaljenska reakcija je jača i često osim crvenila i svraba mogu da se otvore i ranice, a izlaganje ruku vlažnom vazduhu i hladnoći dodatno pojačava tegobe.

ЗА ИРИТИРАНЕ РУКЕ НЕУТРАЛНЕ КРЕМЕ: Што је организам слабији запаљенска реакција је јача

Foto Shutterstock

Doktorka Svetlana Minić, dermatovenerolog, kaže da bi osobe koje su sklone kontaktnim dermatitisima trebalo redovno da neguju kožu neutralnim kremama:

 - Postoje dve vrste kontaktnog dermatitisa, iritacijski i alergijski. Iritacijski je ubedljivo učestaliji, jer 80 odsto pacijenata ima upalu kože šaka koja nastaje direktnim delovanjem supstance. Uglavnom ga izazivaju kiseline, baze, soli metala, sapuni, neke biljke, telesne tečnosti.

Da li će se razviti klinička slika kontaktnog dermatitisa zavisi od više faktora.

 - Najbitnija je količina i jačina supstance koja izaziva iritaciju - kaže dr Minić. - A uticaj imaju i visoka ili niska spoljna temperatura, vlažnost, trenje, kao i da li je pacijent atopičar, odnosno da li ima sklonost ka alergijskim reakcijama. Takođe, bitno je i da li se radi o detetu, staroj ili mladoj osobi.

Alergijski kontaktni dermatitis nastaje zbog alergijske reakcije kože na određenu supstancu. Alergeni mogu da budu brojni, a najučestaliji su ambrozija, kozmetska sredstva, deterdženti, boje, lekovi, razni metali...

- Da bi se javila zapaljenska reakcije, dovoljne su jako male količine alergena - kaže dr Minić. - Posledice su crvenilo, svrab, pečenje, a retko bol. Koža je uglavnom suva i peruta se.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!