ENDOKRINOLOG IVAN PAUNOVIĆ OTKRIVA: Šta su incidentalomi nadbubrežne žlezde?

V. N.

19. 11. 2021. u 12:30

NADBUBREŽNA žlezda može da izazove dosta komplikacija. Kada se neko oboljenje poveže sa njom, ume da bude veoma problematična. Profesor doktor Ivan Paunović, hirurg-endokrinolog, otkriva za "Novosti" šta su incidentalomi nadbubrežne žlezde?

ЕНДОКРИНОЛОГ ИВАН ПАУНОВИЋ ОТКРИВА: Шта су инциденталоми надбубрежне жлезде?

Foto: Printskrin Youtube/Televizija Šabac

 - Incidentalom nadbubrežne žlezde je tumorsko uvećanje nadbubrežne žlezde viđeno najčešće tokom pregleda skenerom i/ili magnetnom rezonancom, a pregled je obavljen iz razloga nevezanog za patologiju nadbubrežne žlezde. Etiologija incidentaloma nadbubrežne žlezde je različita. Mogu biti maligni i benigni, poreklom iz kore, srži ili izvan nadbubrežne žlezde - objašnjava doktor Ivan Paunović. 

On dodaje:

 - Dijagnostičke procedure sprovode se sa ciljem da se potvrdi da li je incidentalom nadbubrežne žlezde hormonski aktivan i/ili neaktivan. Hormonsko ispitivanje treba sprovoditi kod tumora veličine jedan centimetar. Operacija se savetuje ukoliko je tumor nadbubrežne žlezde hormonski aktivan i/ili ima karakteristike malignog tumora - bez obzira na veličinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ŽELITE LUKSUZAN, ALI NE PRETENCIOZAN HOTEL: Jako lep, uredan hotel koji odiše mirom, čeka vas u Hadabi, jednom od centara Šarm El Šeika