DOKTORKA SVETLANA VALJAREVIĆ OTKRIVA: Da li alergija na ambroziju može da izaziva osip?

V. N.

13. 09. 2021. u 17:00

DOŠLO je doba u kome vlada ambrozija. Ova biljka stvara alergijsku reakciju kod mnogo ljudi, obično u vidu kijavice, svraba nosa ili svraba u očima. Doktorka Svetlana Valjarević, orl, otkriva da li alergija na ambroziju može da uzrokuje i osim po koži.

ДОКТОРКА СВЕТЛАНА ВАЉАРЕВИЋ ОТКРИВА: Да ли алергија на амброзију може да изазива осип?

Foto: Arhiva Novosti

 - Najčešće manifestacije alergije jesu kijanje, zapušenost nosa, curenje bistre sekrecije iz nosa i svrab u očima koji može da se komplikuje konjunktivitisom. Kod manjeg broja pacijenata javljaju se i kožne manifestacije alergije na ambroziju, odnosno alergijski osip po telu. Lečenje osipa podrazumeva primarnu terapiju alergije disajnih puteva, odnosno kortikosteroidni sprej sa lokalnim antihistaminikom ili bez njega u nos, uz peroralnu terapiju antihistaminicima, pojašnjava doktorka Valjarević. 

Ona dodaje da u slučaju jakog svraba može da se promeni  lokalno gel ili krem na bazi antihistaminika. Promene na koži najčešće se pojave dan do dva nakon početka respiratornih manifestacija alergije. Uz adekvatnu terapiju povuku se nakon nekoliko dana, mada mogu trajati i do tri nedelje. Takođe, smatra da je važno ne češati promene da ne bi došlo do bakterijske infekcije kože.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a