DA SE VEŽBA MOŽE I DOK SE SEDI: Razmrdajte mišiće laganom rekreacijom čak i na poslu

V. N.

28. 08. 2021. u 11:00

ZA one koji zbog posla veći deo dana provedu sedeći postoji način kako da umanje štetan uticaj ovakve svakodnevice. Jer, ako se samo sedi posledice mogu da budu slabljenje mišića, problemi s debelim crevom, loše držanje i problemi sa kičmom.

ДА СЕ ВЕЖБА МОЖЕ И ДОК СЕ СЕДИ: Размрдајте мишиће лаганом рекреацијом чак и на послу

Foto: pixabay

Kako do ovoga ne bi došlo, predstavljamo vam šta je to što možete učiniti i kako na poslu možete da vežbate. 

Izdržaj

Lezite na stomak, a zatim se podignite na podlaktice i vrhove nožnih prstiju. Telo bi trebalo da bude u jednoj ravni. Zadržite položaj desetak sekundi. Potom se spustite najpre na jedan, pa na drugi bok. Ponovite celu vežbu najmanje tri puta.

Istegnite se

Isprepletati prste obe šake, dlanove od sebe, ispraviti ruke uvis, što je više moguće, i zadržati taj položaj tri sekunde. Zatim to isto ponoviti, samo ruke sada ispružiti ispred sebe.

Noge

Ispravite noge tako da budu paralelne s podom i da vam se zategnu mišići butina. Držite noge u tom položaju nekoliko sekundi, spustite ih pa ponovite opet. Za veću otpornost, stavite jednu nogu preko druge i radite vežbu.

Vrat

Kako biste razmrdali mišiće počnite laganim spuštanjem glave ka grudima, tako da osetite zatezanje, pa je polako vratite u početni položaj i pokušajte da je nagnete unazad što više možete. Nakon toga uradite barem po dva puta po dijagonalama, dakle spuštajte glavu ka ramenima, pa lagano unazad. Kada završite, ali možete i nešto kasnije, napravite pun krug do tačaka zatezanja.

Leđa

Ispravite leđa i polako se rotirajte u jednu stranu stavljajući jednu ruku iza leđa, dok se suprotnom oslanjate na koleno. Isto ponovite i u suprotnom smeru.

Pravilo 20 minuta

Pokušajte da ustanete od stola svakih 20 minuta. Jer, kada se dugo sedi, usporava se metabolizam, što utiče na sposobnost tela da reguliše nivo šećera u krvi i krvni pritisak.

Stomak

Dok sedite zategnite mišiće na stomaku. Držite ih zategnute nekoliko sekundi, opustite i ponovite koliko god puta možete. Takođe, pokušajte da podignete stopala nekoliko centimetara od poda, držite ih kratko u tom položaju i spustite. Ponovite po želji.

Guma za šake

Sjajna vežba koja će vas rešiti stresa i prilično izmoriti. Uzmite jaču gumu za šaku i dok sedite ili šetate povremeno je stiskajte. Ova vežba neće imati veliki uticaj na druge vaše mišiće, ali će vam pomoći da se razdrmate i ojačate vaše ruke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest