RELAKSACIJA NA ODMORU: More ublažava artritis i bolove u leđima

I. K.

31. 07. 2021. u 10:10

MORSKA voda olakšava bol, smanjuje upale, opušta i podstiče oslobađanje viška tečnosti iz organizma. Zbog toga kupanje u moru donosi olakšanje osobama koje pate od reume, artritisa, bolova u leđima i mišićima.

РЕЛАКСАЦИЈА НА ОДМОРУ: Море ублажава артритис и болове у леђима

Foto: Depositphotos

Doktorka Valentina Štulić, reumatolog iz Beograda kaže da je boravak na moru za sve pacijente sa zapaljenskim bolestima zglobova dragocen, jer plivanje ili samo kretanje kroz vodu poboljšava mobilnost zglobova:

 - Suština je u stvari što boravak u vodi relaksira celu strukturu zgloba, dakle i tetive i hrskavicu, a to posledično smanjuje upalu i samim tim bol nestaje. Takav efekat ne može da se postigne kretanjem na suvom.

Međutim, upaljenim zglobovima ne prija direktno izlaganje sunčevim zracima.

- Neophodno je da se izbegava boravak na plaži u najtoplijem delu dana - kaže dr Štulić. - Najbolje vreme za boravak na plaži su predvečernji sati, kada je voda dovoljno topla, a visoka temperatura jenjava.

Ipak, kada je uzrok bolnih i otečenih zglobova psorijaza, sunčanje se preporučuje.

- Pacijentima sa psorijaznim artritisom se savetuje sunčanje jer ono smanjuje psorijatične naslage na koži, a plivanje poboljšava pokretljivost zglobova - kaže naša sagovornica. - Naravno, i njima je kada se izlažu sunčevim zracima neophodna adekvatna zaštita kože kremama za sunčanje.

Boravak na moru i izlaganje suncu ne preporučuje se pacijentima koji imaju foto-osetljiv tip psorijaze. Procenjuje se da je to stanje kod 5,5 odsto obolelih od ove bolesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ekskluzivno u Španiji! Pun pansion po ceni polupansiona!