BLAGODETI PRIRODNIH PROIZVODA: Melem od smilja kao lek za strije i proširene vene

V. N.

29. 07. 2021. u 11:11

ČESTO umemo da zanemarimo namirnice koje su naša svakodnevnica, a koje bi mogle da reše mnoge zdravstvene probleme. Lek tražimo u komplikovanijim načinima a sve nam je zapravo ispred nosa. Prirodni čajevi, voće ili neki prirodni lekovi, odlični su za suzbijanje prehlada ili hroničnih oboljenja.

БЛАГОДЕТИ ПРИРОДНИХ ПРОИЗВОДА: Мелем од смиља као лек за стрије и проширене вене

FOTO: Depositphotos

Ovo su neke od njih:

Čaj od lipe umiruje stomak

Čaj od lipe smatra se melemom za pluća jer sadrži obilje sluzi koja oblaže disajne puteve. Zato je čaj od lipe dobar izbor u slučaju prehlade, uspešno leči od hroničnog i grčevitog kašlja, umiruje nervozni stomak, opušta napete živce i daje dobar san. Topli napitak od ove lekovite biljke leči i od peska u bubregu, ublažava bore i pege na koži, sprečava opadanje kose... Opekotine i rane dobro je ispirati i oblagati čajem od lipe.

Kruške čiste loše masti

Kod vrtoglavice i povećanog zamora nije potrebno piti kafu u litrima. Folna kiselina, koja je sadržana u kruškama može bolje da razveseli od bilo kojeg stimulacionog napitka, a pri tome i da normalizuje pritisak. Dobrobit kruške ogleda se i u tome što samo jedna dnevno daje više od 20 odsto dnevne potrebe za vlaknima. Vlakna su bitna, jer olakšavaju rad creva i rešavaju nas problema zatvora. Osim toga vlakna su i "čistači" loših masti u organizmu.

Pelin pre jela

Pelin je jedan od najefikasnijih i najbrže delujućih prirodnih lekova za sve vrste tegoba s probavom i žuči. Svoju veliku gorčinu zahvaljuje absintinu, koji utiče na probavu i cirkulaciju. Inače, uzimanje gorkih namirnica pre jela pospešuje probavu. Gorki ukus u ustima utiče na stvaranje žuči i rad crevnih žlezdi i na takav način omogućuje bolju probavu. Jednu kafenu kašičicu herbe nadzemnog dela pelena preliti šoljom (200 ml) ključale vode, ostaviti da stoji 10 minuta, procediti i piti dva-tri puta dnevno pre obroka.

Melem od smilja

Ukoliko patite zbog strija, proširenih vena, hematoma, popucalih kapilara počnite da koristite melem od smilja. Ovaj lekoviti preparat dobar je i u slučaju ujeda insekata i opekotina. Iz tih razloga smilje ima izuzetan značaj u savremenoj kozmetologiji, jer se koristi za prozvodnju krema protiv bora i staračkih fleka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)