OBELEŽEN SVETSKI DAN BORBE PROTIV HEPATITISA: Svakih 30 sekundi jedna osoba umre od posledica virusnih upala jetre

I. Kovačić

28. 07. 2021. u 13:46

SVETSKI dan borbe protiv hepatitisa obeležava se svake godine 28.jula. Ovogodišnja krilatica borbe je "Hepatitis ne može da čeka". Slogan je osmišljen zbog činjenice da svakih 30 sekundi jedna osoba u svetu umre zbog posledica uzrokovanih virusnom upalom jetre.

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХЕПАТИТИСА: Сваких 30 секунди једна особа умре од последица вирусних упала јетре

Foto: I. Kovačić

Profesor dr Ivana Milošević, infektolog Univerzitetskog kliničkog centra Srbije istakla je da je glavni problem kod hepatitisa taj što ogromna većina zaraženi dugo ne ispoljava nikakve simptome infekcije:

 - Tek kada se razvije ciroza jetre ili hepatocelularni karcinom inficirani zatraže pomoć lekara. Nažalost tada je kasno za potpuno izlečenje.

Procene su da je u Srbiji virusnim hepatitisima tipa B i C zaraženo oko 70 hljada ljudi. Većina nema simptome i ne zna da može virus da prenese dalje.

 - U svim Zavodima za javno zdravlje Srbije moguće je potpuno besplatno i anonimno testiranje na hepatitis B i C - rekla je dr Violeta Rakić, epidemiolog Instituta "Batut".

U Srbiji su 2018. godine uvedeni inovativni lekovi za lečenje hroničnog hepatitisa koji omogućavaju potpuno izlečenje bolesti ako se otkrije u početnoj fazi. Prema najavama direktorke Republičkog fonda Sanje Radojević Škodrić, naša zemlja uskoro planira da nabavi još novije, kako navodi, revolucionarne lekove za lečenje hepatitisa.

U Ministarstvu zdravlja napominju da rade na usvajanju Programa prevencije zaraznih hepatitisa, u skladu sa globalnom zdravstvenom politikom koja ima za cilj da do 2030.smanji broj umrlih od ove infekcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati