LEK IZ PRIRODE: Borovnica čuva zdravlje stomaka

V.N.

13. 07. 2021. u 18:28

U NAŠOJ narodnoj medicini borovnica se tradicionalno koristi za poboljšavanje varenja i ublažavanje stomačnih tegoba.

ЛЕК ИЗ ПРИРОДЕ: Боровница чува здравље стомака

FOTO: Depositphotos

Samo nekoliko suvih ili svežih bobica, dobro sažvakanih pre gutanja, prirodni su lek protiv dijareje. Osim toga, borovnice mogu da pomognu i u slučaju upala u usnoj šuljini, grlu i ždrelu.

Ovo bobičasto voće gotovo da je idelano u ishrani dijabetičara. Istraživanja sugerišu da antocijani, koje u obilju sadrži borovnica, imaju dobre efekte na insulinsku osetljivost i metabolizam glukoze. Ovi antidijabetes efekti najbolje se ispoljavaju primenom soka od borovnice ili njenog ekstrakta. U studiji koja je obuhvatila 32 pacijenta sa insulinskom rezistencijom, dva smutija od ovog voća dnevno poboljšala su insulinsku osteljivost.

Borovnica u ishrani preporučuje se i onima koji često kubure sa problemima izavanim ešerihijom. Istraživanja su potvrdila da borovnica, u slučaju urinarnih infekcija, deluje podjednako efikasno kao i brusnica.

Osim toga, studija sprovedena ispitivanjem 10 atletičarki potvrdila je da sveže borovnice mogu da pomognu u oporavku posle velikog fizičkog napora.

Pacijenti koji uzimaju terapiju protiv zgrušavanja krvi (antikoagulanse) trebalo bi vrlo oprezno da uzimaju borovnice i uz nadzor lekara kako bi proverio INR (faktor rizika od krvarenja).

Od ploda borovnice priprema se i čaj koji snižava nivo triglicerida i šećera u krvi stimulišući proizvodnju insulina. Jednu do dve kafene kašike ploda prelijte sa dva decilitra hladne vode, sud poklopite i ostavite da prenoći. Sutradan zagrejte do ključanja i procedite. Pijte dve-tri šolje čaja dnevno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)