SRCE POD PRITISKOM: Danke, Dojčland!

Mirjana Bobić-Mojsilović

28. 08. 2010. u 18:42

Vicepremijer i ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele izjavio je ovih dana u Beogradu i Prištini da su nezavisnost i teritorijalni integritet Kosova “nepovratni” i ocenio da je to potvrdio i Međunarodni sud pravde u Hagu.

Vicepremijer i ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele izjavio je ovih dana u Beogradu i Prištini da su nezavisnost i teritorijalni integritet Kosova “nepovratni” i ocenio da je to potvrdio i Međunarodni sud pravde u Hagu.

U Beogradu je, na radnom ručku, to isto i malo opširnije, saopštio predstavnicima stranaka koje pevaju Evropskoj uniji “Računajte na nas”. Iako je ogromnom delu srpske javnosti poseta visokog evropskog emisara izgledala kao objava neke vrste “poslednje opomene”, a Vojislav Koštunica, koji inače nije bio na pomenutom ručku (jer je ovoga puta bio obavešten da na ručku neće biti čvaraka ni šljivovice), izjavio da je Vesterveleova poseta “suštinsko ugrožavanje državnih interesa i grubo omalovažavanje države Srbije”, te da “ovakav odnos EU prema našoj zemlji zapravo govori da EU ne gleda na Srbiju kao na državu i svog budućeg ravnopravnog člana, već kao na teritoriju koja se može nasilno prekrajati”, čini se da kampanja za prihvatanje Nemca kao roda rođenog tek dobija na zamahu.

Predstavnici stranaka koji su lepo ručali, kažu da je ručak protekao u vrlo prijateljskoj atmosferi i svi do jednog pokušavaju da nam objasne isto - da je Nemačka najvažniji ekonomski partner Srbije u Evropi. Uz to, Vestervele je dodao: “Veoma je važno da se pokaže fleksibilnost i spremnost na ustupke, a ne da se ide na konfrontacije.”

Sada se definitivni gubitak Kosova pravda boljim životom. Da bi se nešto dobilo, nešto mora i da se da, zar ne? Nemamo izbora, jer imamo Evropu. Slutim da će u mesecima koji dolaze javna sfera postati pozornica za političku “diferencijaciju”, ravna onoj iz vremena Rezolucije o IB, mada u suprotnom smeru. A poređenje nije slučajno jer, gle čuda, i sada imamo Rezoluciju, o Kosovu.

Evropa danas izgleda kao nekada Varšavski pakt. Ima Staljina, ali nema Tita. Kao u onoj pesmi - sve je isto, samo njega nema.

Evropa bez granica želi Srbiju sa granicom, želi da Srbija zna za granice. Bezgranična je ta briga Evrope za granice u Srbiji. Srbija, koja nema alternativu, jer ima Evropu, mora bezgranično da veruje Evropi da su nove granice u srpskom interesu. To se graniči sa bezgraničnom verom u “bolji život” i, što je još luđe, u “večni život” - ali put do raja vodi preko čistilišta. Nova religija, Evropa, ima stare dogme. Sve što nije sa nama jeste jeres?

Bezgranična kampanja već je počela - Nemačka nas, u stvari, voli. Danke Dojčland, ili će nam muzički nadareni majstori marketinga smisliti neku novu Odu radosti? Spomenici zahvalnosti Evropi po ovdašnjim parkovima? Voleti Nemačku kao što je ona volela nas? Ili Francusku? Voleti Ameriku, onako srpski, bezgranično? Ko ne veruje u “Bolji život” posle ovog života, ne zaslužuje da sa ostalima krupnim koracima gazi u svetlu budućnost.

Već zamišljam nove slogane - “Tako treba - U EVROPU!”, “U Evropi - radikalno bolje”. “Vredi se boriti - Evropa nema alternativu”, “Pošteno, fleksibilno - Evropa”, “Nije gotovo - Evropa sad”, “Prelomite pametno - Živeo Hag”, “Od nas zavisi - Evropa”, “Svim srcem - Bezgranično hvala”. “Ko sme da vas pogleda u oči - ako ne Evropa?”, “Jer, Kosovo ne može da čeka”. Ili, “Yes, nje can”.

I Republici Srpskoj će biti objašnjeno da je u njenom ekonomskom interesu da ne postoji. A Vojvodini je već objašnjeno da je u njenom ekonomskom interesu da ima državne granice, a u našem ekonomskom interesu je da se ne interesujemo suviše za teme kojima nismo dorasli. Ima ko misli i odlučuje za nas. Naše je samo da biramo koga ćemo da vidimo na čelu kolone.

Jer, ma kako nam sada stvari bile nejasne, pa možda čak i mračne, jedno je sigurno - “U tunelu, u sred mraka, sija zvezda petokraka”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Beograđanka

29.08.2010. 22:48

Svaka čast Mirjana! Kada bi na našoj javnoj sceni bilo više hrabrih i iskrenih ljudi kao što ste Vi, onda bi nepravda koja je naneta našem narodu manje bolela jer bi postojala nada da ćemo u doglednoj budućnosti ostvariti zajedništvo koje nam danas toliko nedostaje! Veliko poštovanje,Beograđanka

Sale

01.09.2010. 12:34

@Beograđanka - Sviđa mi se Vaš komentar. Kada bi svi ovako razmišljali, što je jedino moguće i normalno za čoveka i za narod, ne bi nam se Nemac ovako šepurio. Pun je mržnje, jer iako je mlad, u njemu su usađeni geni stradanja i pogibije Nemaca , kada su u dva navrata pokušali da nas pokore. To nam ne mogu nikada oprostiti. Tolika sila da strada od tako malog naroda.

MILAN

30.08.2010. 09:02

Nase je samo da izvrsavamo naredjenja. Izjava Nemackog ministra da su oni nacrtali granice na prostoru EX-YU, te da nema promena, nije nova. Svako ko ima mozak zna da su danasnje granice EX-YU, one koje je Hitler nacrtao 1941. Slovenija pripojena Trecem Rajhu( EU), ostalo okupacione zone, pa i Kosovo.Nas golman Soskic je naveo primer,da je kao dete bezao u crkvi da ga Siptari ne ubiju, a da su okolo bili talijanski vojnici- danas isto! Sve je isto samo Hitlera nema, ili je jos ziv, cini mi se.

Stanisic Milan

31.08.2010. 11:29

Imenjace, ova recenica ''Sve je isto, samo Hitlera nema'' ti je epska! Svaka cast, haha! Upravo tako...On je odavno mrtav i porazen, ali njegove ideje su i dalje itekako zive! Sve je to dosao da nam saopsti ministar koji je najpoznatiji po tome sto na sva diplomatska putovanja vodi- decka!

MILAN

01.09.2010. 18:33

@Stanisic Milan - Dragi imenjace, hvala. A sto se tice Adolfa, nisu samo granice u pitanju, vec i sve ostalo. Njegova ideja- jeftina radna snaga i pljackanje prirodnih bogatsva Istoka se ostvaruje u celini! Danasnje firme lice na njegove radne logore, gde radnici rade ceo dan, a dobijaju zaradu koja je ekvivalent sledovanjima u konc logorima, ponasanje domacih kapoa(sefova) isto, jedino fali natpis ARBEIT MACHT FREI! Mogao bih da nabrajam bezbroj slicnosti sa Trecim Rajhom, ali nema potrebe. Pametnom, dovoljno.

LogicF

31.08.2010. 16:51

Nikad ne reci nikad. Istorija se ponavlja... Nemci su mnogo puta pokusali da odluce o sudbini Srbije, ali im se to vracalo kao bumerang. Rec "nepovratno" je smesno i cuti u danasnje doba.

Svaka cast Miro

02.09.2010. 05:37

Dobro bi bilo kad bi se cesce objavljivali ovako dobri clanci. Mozda bi se manje trcalo za Evropom koja nas ne zeli kao ravnopravane partnere nego kao sluge. Njima trebaju jeftine sirovine, poslusni i jeftini radnici i deponije otpada da bi uvecali svoje bogatstvo.

branko

06.09.2010. 07:55

Pisac kolumne, kao i vecina komentatora,pati od iste bolesti.Neizlecive Srpske megalomanije,koja nije potkrepljena nicim.Pitam se ,kako je moguce,da ni posle 700 godina,nemozemo shvatiti ko,sta,i gde smo mi.Kontinuum u kom mi zivimo,nije nebesko carstvo iz narodnih epova,vec realan zemaljsi svet,kome mi ocigledno nismo dorasli.

A.Semjonov

08.09.2010. 11:52

Zastrasujuce zvuci cinjenica da nam prekrajanje zemlje dolazi od strane toliko ekonomski i vojno mocnih drzava sveta. S druge strane, kao melem deluje komentar uvazene i hrabre g.Bobic-Mojsilovic.Ako nista drugo - bar utesne reci.Hvala Vam.