O MILU USTAVNI SUD: Kakva je sudbina najavljene inicijative DF za opoziv Crne Gore

V. KADIĆ

21. 05. 2021. u 08:40

IZJAVA predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da neće potpisati saglasnost za postavljanje svih novih ambasadora, njih 18, jer među njima ima i onih koji su na majskom referendumu 2006. glasali protiv nezavisnosti Crne Gore, za poslanike Demokratskog fronta je flagrantno kršenje Ustava, što je dovoljan povod da se pokrene inicijativa o njegovom opozivu.

О МИЛУ УСТАВНИ СУД: Каква је судбина најављене иницијативе ДФ за опозив Црне Горе

Foto Tanjug

Za nju je potrebno obezbediti 25 poslanika kako bi je uputili Ustavnom sudu, što, veruju, da će se dogoditi narednih dana.

- Ovaj stav Đukanovića dovoljan je razlog da se uputi peticija - kaže za "Novosti" Nebojša Medojević, jedan od lidera DF.

- Očekujemo da Ustavni sud većinom glasova podrži našu inicijativu i zaključi da je Milo Đukanović prekršio Ustav Crne Gore.

Ako se to dogodi, pojašnjava Medojević, dovoljno je da u parlamentu Crne Gore za opoziv šefa države glasa 41 poslanik, od 81 koliko ih je ukupno, da bi inicijativa prošla.

U međuvremenu je predsednik Vlade Zdravko Krivokapić reagovao na izjavu Đukanovića.

DVE ZASTAVE ZA DAN NEZAVISNOSTI

CRNA Gora će danas obeležiti Dan nezavisnosti i 15 godina od obnove samostalnosti na referendumu održanom 2006. Centralna proslava biće na Cetinju gde će se razviti najveća crnogorska zastava od 5.000 kvadratnih metara, teška oko 700 kilograma. Na drugom kraju Crne Gore, Beranama, razviće se trobojka duga 350 metara i biće odgovor na akciju crnogorskih suverenista. Građanska inicijativa "21. maj" najavila je pohod na Lovćen, a priključiće im se predstavnici SDP.

- Ako se na referendumu 2006. godine odlučivalo o tome da li da Crna Gora nastavi život kao samostalna država ili u zajednici sa Srbijom, a ne nikako o tome treba li Crna Gora da postoji ili ne, Đukanović i njegovo društvo već 15 godina, skoro polovinu stanovništva ponižavaju, progone, kažnjavaju, diskriminišu, vređaju i stavljaju u red građana nižeg reda. Ovom izjavom predsednik Đukanović je po ko zna koji put od 2006. nacrtao metu i stavio žutu traku onim građanima koji su na referendumu glasali da država Crna Gora život nastavi u zajednici sa Srbijom, a njih je, podseća, ga, skoro polovina države - poručio je Krivokapić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)