STRUKA DA ZAŠTITI KVALITET: Podgorica dostavila Briselu set tužilačkih zakona

V. KADIĆ

15. 04. 2021. u 07:41

KANCELARIJA glavnog pregovarača dostavila je Evropskoj komisiji nacrt izmena i dopuna Zakona o tužilaštvu, sa prevodom na engleski jezik, saopšteno je iz kabineta potpredsednika Vlade Dritana Abazovića.

СТРУКА ДА ЗАШТИТИ КВАЛИТЕТ: Подгорица доставила Бриселу сет тужилачких закона

Foto in4s

Napredak u poglavljima 23 i 24 je ključ integracionog uspeha, a on nije moguć sa zarobljenim, neefikasnim i politički podobnim tužilaštvom. Zbog toga je i ovaj zakon osnovni preduslov suštinskog napretka Crne Gore u procesu evropskih integracija, ističe se u saopštenju uz podsećanje da je predlog izmena zakona u potpunosti usaglašen sa predlozima Venecijanske komisije.

- On je i plod šireg društvenog konsenzusa, koji je i neophodan našem društvu kako bi na kvalitetan način sproveli reformu. Ko god to ne razume ili se ograđuje od reformi u tužilaštvu, u direktnoj ili uvijenoj formi, a dolazio iz vlasti ili opozicije, na sebe preuzima odgovornost za izostanak suštinskih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije - navodi se u saopštenju.

Šta donose novi tužilački zakoni? Vicepremijer Abazović kaže da je glavna novina izmena u sastavu Tužilačkog saveta koja je usklađena sa preporukama Venecijanske komisije.

BORBA PROTIV KORUPCIJE

- PRIČAMO o korupciji na visokom nivou, a ne možemo nikoga da procesuiramo. Mi nemamo presude iz tog domena, nemamo presude ni za jedan kontroverzan privatizacioni proces koji se desio u Crnoj Gori. Nacionalni interes Crne Gore je da se izbori sa korupcijom i organizovanim kriminalom - poruka je Dritana Abazovića.

- Trenutno imamo jednak broj članova TS iz stručne javnosti i onih koje bira parlament. Izvršna vlast naravno, imaće svog predstavnika, ali ne bih gledao na to kao da će tom predstavniku pripadati zlatni glas, jer očekujem da i ljudi koji su iz tužilačke struke, konačno podignu svoj glas u cilju nekog stvaranja kvaliteta, a ne samo da tamo sede da bi štitili svoje kolege koje ne rade svoj posao - saopštio je Abazović.

- Ima još promena koje se odnose na disciplinskog tužioca i nekih segmenata odgovornosti rukovodilaca svih nivoa državnih tužilaštava, od VDT preko glavnog specijalnog tužioca do rukovodilaca na nižim nivoima tužilaštva.

Na putu u Evropsku uniju, Crna Gora mora da realizuje obaveze iz poglavlja 23 i 24. Upravo su zamerke evropskih zvaničnika bile da se mora poboljšati odgovornost tužilaca na svim nivoima.

Inače, poslanici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta usvojili su izveštaj o Crnoj Gori, izvestioca Tonina Picule. Oni su izrazili punu podršku procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji i pozvali novu vladu da se usredsredi na nove reforme.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna