KO PRIVREMENO GUBI BIRAČKO PRAVO U CRNOJ GORI? MUP o dobijanju državljanstva i optužbi o menjanju demografske slike

V. KADIĆ

10. 04. 2021. u 18:02

MINISTARSTVO unutrašnjih poslova oglasilo se povodom, kako navode, pet manipulacija koje su se mogle čuti o novim procedurama za dobijanje crnogorskog državljanstva.

КО ПРИВРЕМЕНО ГУБИ БИРАЧКО ПРАВО У ЦРНОЈ ГОРИ? МУП о добијању држављанства и оптужби о мењању демографске слике

Foto Arhiva Novosti

Nova zakonska rešenja podigla su na noge pristalice Mila Đukanovića, ali i komite i druge crnogorske nacionaliste. DPS je poručila da će svim sredstvima braniti državu od evidentnog "agresivnog pokušaja posrbljavanja". Konstatuju da je nedvosmislena namera nove parlamentarne većine da na taj način sprovede izborni inženjering, kako bi se obezbedila nelegitimna većina na narednim izborima i na silu menjala demografska slika Crne Gore, što sve vodi u destabilizaciju države. Reč je o 62.000 "stranaca" koji godinama žive i rade u Montenegru.

Žalba iseljenika

UDRUŽENjE iseljenika i prijatelja Crne Gore "Monte Australija" iz Australije izražava svoje najoštrije protivljenje predlogu novog zakona o državljanstvu Crne Gore, saopšteno je iz tog udruženja. Smatraju navedeni zakon diskriminatorskim, neustavnim i necivilizacijskim.

Napominju da će podneti ustavnu žalbu kod Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, ukoliko Skupština Crne Gore usvoji zakon.

U MUP-u tvrde da je prva manipulacija da se odlukom o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom menja Zakon o crnogorskom državljanstvu.

- Netačno. Odlukom o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom štiti se Zakon o crnogorskom državljanstvu. Važeća odluka je protivzakonita i neustavna. Zakon o crnogorskom državljanstvu kao jedan od osam kriterijuma za prijem u crnogorsko državljanstvo traži 10 godina neprekidnog zakonitog boravka na teritoriji Crne Gore. Važeća odluka, nezakonito, taj rok produžava na 15 godina. Naša inicijativa taj rok vraća u zakonom predviđeni rok. Dakle, pet godina privremenog i pet godina stalnog neprekidnog boravka - naveli su iz MUP-a.

MANIPULACIJA  Dijaspori neće biti oduzeti pasoši , kaže Abazović , Foto Tviter

Oni dodaju da je druga manipulacija da se izmenama Zakona o registrima prebivališta i boravišta oduzima crnogorsko državljanstvo.

- Nijednom crnogorskom državljaninu, ma gde on živeo, po osnovu izmena i dopuna zakona o registrima prebivališta i boravišta neće biti oduzeto crnogorsko državljanstvo.

Oduzimanje državljanstva - laž

ČISTA laž i manipulacija je da će se dijaspori oduzeti državljanstvo. Izborna reforma će biti u skladu sa praksom.

Ovo je na svom zvaničnom tviter-nalogu objavio potpredsednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović, koji boravi u Plavu.

- Pozivam sve da svoje letnje odmore provedu u Crnoj Gori. Destabilazaciju žele samo oni koji se boje zakona - poručio je Abazović. M. S.

Paradoksalno je i objašnjavati da se nekome na ovaj način može oduzeti nacionalni identitet. Oni koji budu izbrisani iz registra prebivališta gube biračko pravo, ali ne trajno. Oni ga mogu ponovo vratiti kada se nastane na teritoriji Crne Gore. Izmene i dopune zakona ne odnose se na ljude koji su na privremenom radu u inostranstvu, studente, pomorce, sportiste, već one koji su trajno vezali svoje živote za neku drugu državu.

Ponavljamo, i u tom slučaju neće izgubiti crnogorsko državljanstvo.

Kao treću manipulaciju navode da se izmenama Zakona o registrima i prebivališta i boravišta - neko diskriminiše, četvrta - da se krše međunarodni standardi i peta da se aktima u proceduri izdaje Crna Gora.

S druge strane u DPS-u tvrde da MUP grubo obmanjuje javnost.

- Namera je svima jasna, i ona nije samo sakrivena iza ovog dokumenta, već iza niza postupaka kojim se, u kontinuitetu, na silu pokušava promeniti Crna Gora kako bi bila po meri onih koji su ovu vladu i instalirali - poručili su socijalisti Mila Đukanovića.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna