NEĆEMO DA DUGUJEMO KINI! Potpredsednik Vlade Crne Gore, tokom boravka u Briselu, pozvao u pomoć članice Evropske unije

V. K.

19. 03. 2021. u 08:38

POTPREDSEDNIK Vlade Crne Gore, Dritan Abazović, drugog dana posete Briselu zatražio je od Evropske unije pomoć za otplatu kredita koji je zvanična Podgorica uzela od kineske Eskim banke za izgradnju prvog dela deonice auto puta Bar-Boljare, od Smokovca do Mateševa, dugu 41 kilometar!

НЕЋЕМО ДА ДУГУЈЕМО КИНИ! Потпредседник Владе Црне Горе, током боравка у Бриселу, позвао у помоћ чланице Европске уније

Dritan Abazović i Miroslav Lajčak

- Veliki je problem dug prema Kini. Molimo vas da nam pomognete da vratimo taj novac, da taj zajam zamenimo za zajam kod neke evropske banke, da sklopimo saradnju sa nekom evropskom finansijkom institucijom i da prekinemo kineski uticaj - kazao je Abazović pred Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta. - Dobili smo kredit od milijardu dolara koji predstavlja jednu trećinu ukupnog duga koji je direktno povezan sa Kinezima.

Inače, prva i najteža deonica budućeg autoputa kroz Crnu Goru trebalo je da bude završena maja 2019.godine, ali je zbog probijenog roka potpisan aneks ugovora sa novim rokom 30.septembar 2020, koji takođe nije ispoštovan. Ugovorena cena prvobitno je bila 809 miliona dolara, koja je potom povećana za još oko 90 miliona za naknadnu izgradnju pristupnih puteva ka Podgorici i komunalne infrastrukture

Jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojevića reagovao je na ovu izjavu Abazovića.

- Ovo je teško blamiranje države! Ovakva nestručnost, neznanje, bahatost, bezobrazluk, brukanje države se mora zaustaviti. Ova vlada, jednostavno, nije sposobna da vodi državu niti da odgovori na mnogobrojne izazove koji su pred nama. Ova vlada na unutrašnjem planu rasplamsava političku i ekonomsku krizu, a na spoljnom planu ugrožava ioanako problematičan međunarodni ugled države - saopštio je Medojević.

NAZADOVANjE

ABAZOVIĆ se sastao sa evropskim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, koji je na "Tviteru" napisao:

- Sa potredsednikom vlade Dritanom Abazovićem ponovo sam potvrdio da je EU čvrsto angažovana u Crnoj Gori. Istovremeno, naglasio sam da Crna Gora mora izbeći nazadovanje kad su u pitanju naporne reforme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije