APEL STANOVNIKA POTRLICE: Sprečite ekološki genocid nad Pljevljacima

M. D.

23. 02. 2021. u 17:53

STANOVNICI pljevaljskog naselja Potrlica uputili su apel Agenciji za zaštitu životne sredine, nadsležnom Ministarstvu ekolologije i Vladi Crne Gore da zabrane realizaciju projekta Asfaltne baze u blizini njihovih kuća.

АПЕЛ СТАНОВНИКА ПОТРЛИЦЕ: Спречите еколошки геноцид над Пљевљацима

Foto: Stanovnici Potrlice

Meštani tog naselja poručuju da je ovaj projekat ekološki neprihvatljiv a sporna je, kako kažu, lokacija na kojoj se planira gradnja.

-U protivnom desiće se ekološki genocid pre svega prema stanovnicima Potrlice, a potom i prema svim Pljevljacima, kaže se u apelu meštana Potrlice koje je potpisao Mile Đurović.

-Za ovaj za ekologiju pogubni projekat izabrana je najopasnija moguća lokacija. Po elaboratu, udaljena od prvih kuća je oko 500 metara vazdušne linije, a od centra grada oko 3 kilometra. Koliko je ova lokacija opasno blizu ljudi, najbolje govore podaci da su lokacije Asfaltnih baza, koje trenutno rade u našoj državi, udaljene od najbližih naselja ili grada od 5 do 9 kilometara. U naselju Potrlica ima preko sto kuća u kojima živi blizu 500 stanovnika, od kojih je značajan broj dece-kažu meštani Potrlice napominjući da je Elaborat o proceni uticaja na životnu sredinu ekspresno urađen.

Potrličani ističu da je neshvatljivo da višedecenijski zagađivač životne sredine Rudnik uglja Pljevlja dovodi na svoje zemljište po osnovu ugovora o zakupu još jednog zagađivača.

-Putem ekspropijaciji uzeta nam je zemlja, ne našom voljom, uglavnom po niskim cenama, većina od nas je ekonomski osiromašena, a niko se nije ni osvrnuo. Zar nam je ovo nagrada za višedecenijsko trpljenje višestrukog zagađenja od Rudnika-pita starosedeoc ovog naselja, Mile Đurović.

Foto: Stanovnici Potrlice

On je pozvao nadležne u opštini Pljevlja da se aktivno uključe u rešavanje ovog problema.

Đurović je podsetio na alarmantne podatke Higijensko-epidemiološke službe ( za period od 2008. do 2012.) u Pljevljima o porastu obolelih od karcinoma većinoim na disajnim organima.Pored karcimoma, kaže, raste i broj obolelih sa bronhitisom, astmom, upalom pluća i infekcijom respiracionih puteva.

-Kakav vazduh udišu građani Pljevalja poslednja tri meseca najbolje govore potaci. U novemru 2020 registrovana su prekoračenja srednje dnevne koncentracije PM10 čestica23 dana u decembru 22 dana, a u januaru 2021godine 21 dan. –kaže Đurović.

Foto: Stanovnici Potrlice

Poslednja kuća u naselju Potrlice i mesto za asfaltnu bazu

Dodatno zagađenje, kaže, emitovaće rad Asfaltne baze kapaciteta mešanja od 160 tona na sat. Posebna priča su, napominje, rezervoari za gorivo,lož ule i bitumin i sijanje kamenih frakcija.

Đurović je podsetio na još jedan poguban projekat, koji se planira, kojim bi se otvorila deponija opasnog otpada(pepela i šljake od Termoelektrane) u neposrednoj blizini naselja Potrlica i nekoliko stotina metara od centra grada.

-Ukoliko ne bude razuma siguran sam da ovog puta Potrličani, a i Pljevljaci neće pristati na ovakav scenario. Dosta je bilo.Već dišemo vazduh koji postepeno ali sigurno ubija. Pomozite…!!!-poručili su na kraju Potrličani, koji su predhodno predali i peticiju protiv gradnje pomenutog postrojenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna