PROTIVE SE ZAGAĐIVAČU: Građani Potrlice odbijaju izgradnju asfaltne baze

M. DROBNjAK

22. 02. 2021. u 07:39

MEŠTANI pljevaljskog naselja Potrlica oštro se protive izgradnji asfaltne baze, koja je planirana pored tog naselja.

ПРОТИВЕ СЕ  ЗАГАЂИВАЧУ: Грађани Потрлице одбијају изградњу асфалтне базе

Foto M. Drobnjak

Oni su apelovali na nadležne institucije da obustave realizaciju planiranog projekta. Meštani pomenutog naselja pokrenuli su i potpisivanje peticije kojom se protive dovođenju još jednog zagađivača u blizini njihovih kuća ističući da je ovaj prostor, u ekološkom smislu, zbog blizine površinskog kopa Rudnika uglja Pljevlja, već ugrožen.

Meštanin Dragomir Terzić kazao je da su za tri dana prikupili veliki broj potpisa.

- Konstantno su prisutne povećane koncentracije praškastih materija u vazduhu, takozvanih PM čestica. Pored toga prisutan je i benzoapiren. Ako bi na takvo stanje dodali još jednog zagađivača, ako se imaju u vidu tehnički kapaciteti i ako bi taj projekat ugledao svetlost dana, onda bi se stanje životne sredine još drastičnije pogoršalo.Faktički bi bilo nemoguće živeti i opstati na tom prostoru -kaže Terzić.

ODLOŽENA JAVNA TRIBINA

JAVNA tribina o Elaboratu procene uticaja na životnu sredinu za postrojenje asfaltna baza, a koja je bila planirana za 19. februar odložena je do daljeg.

- S obzirom na to da je koordinator za izradu navedenog Elaborata pozitivan na kovid 19, a po Zakonu o proceni uticaja na životnu sredinu, na javnoj tribini mora da učestvuje lice koje je koordiniralo izradom elaborata - navodi se u obrazloženju.

On ističe da nisu protiv rekonstrukcije, proširenja i asfaltiranja putnih pravaca, ali traže da se pronađe neko prihvatljivije ekološko rešenje.

"Crnagoraput" namerava da izgradi privremenu asfaltnu bazu na lokaciji udaljenoj tri kilometra vazdušne linije od centra grada, za potrebe rekonstrukcije puta Gradac-Pljevlja-Mihajlovica, do granice sa Srbijom. Lokacija se nalazi iznad kopa "Potrlica" Rudnika uglja. Kapacitet postrojenja, na kojem će raditi 11 radnika, je 160 tona asfalta na sat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri