NEĆE ODUSTATI OD SVOG NOVCA: Nova vlada - nada za bivše zaposlene u propalim preduzećima

I. D. S.

30. 01. 2021. u 12:33

RADNICI više preduzeća i fabrika, koje su za vreme vladavine DPS-a otišle u stečaj ili su privatizovane, a koji se godinama bore da ostvare svoja prava, dobiju neisplaćene zarade, otpremnine i doprinose, od nedavno formirane vlade, očekuju da dobiju sve ono što ih "po pravu i zakonu sleduje".

НЕЋЕ ОДУСТАТИ  ОД СВОГ НОВЦА: Нова влада - нада за бивше запослене у пропалим предузећима

Foto Arhiva "Novosti"

Samo jedna grupa radnika koja godinama pokušava da naplati svoja potraživanja su penzioneri Kombinata aluminijuma Podgorica. Oni su se i juče, kao što svakog petka godinama unazad čine, okupili ispred zgrade vlade, kako bi zahtevali isplatu otpremnina i novca iz stambenog fonda.

Predstavnik penzionera KAP-a, Nikola Raković, rekao je da će se dopisom obratiti ministru finansija i socijalnog staranja, Milojku Spajiću, u vezi sa isplatom otpremnina i realizacijom zakona leks specijalis koji im pravo na taj novac i garantuje.

Ostaci nekadašnje fabrike "Radoje Dakić", Foto Arhiva "Novosti"

- Pitaćemo ga o statusu naših otpremnina u visini od 5,45 miliona evra, a s obzirom na to da su namenske pare, trebalo bi da budu u budžetu - rekao je Raković i ponovio da neće odustati od okupljanja dok ne dobiju svoje pare, koje im, kako tvrdi, pripadaju po pravdi i zakonu.

REVIZIJA PRIVATIZACIJE

NAPLATU potraživanja u toku mandata nedavno izabrane vlade očekuju i bivši radnici fabrike "Radoje Dakić".

- Prema navodima stečajnih organa "Radoja Dakića", novac koji je dobijen od prodaje imovine iznosi oko 14 miliona evra. Radnici prvi put traže od Skupštine da uz pomoć sudskih veštaka utvrde gde je naš novac - rekao je ispred radnika "Radoja Dakića" Savo Uskoković.

I bivši radnici Fabrike elektroda "Piva" i lokalna uprava Plužina uputili su dopis Vladi Crne Gore da se hitno preispita privatizacija tog preduzeća, čijim radnicima se duguje 27 zarada.

Raković je podsetio da je Vrhovni sud 1. jula odbacio njihovu reviziju kao "nedozvoljenu", na šta će advokat podneti žalbu. Kakao je kazao, odluke Osnovnog, Višeg i Vrhovnog suda su donete na osnovu odluke Ustavnog, koji je leks specijalis zakon za otpremnine proglasio diskriminatorskim.

- Svi radnici KAP-a pre, a i posle nas, čak i u vreme procesa pred Ustavnim sudom, dobili su otpremnine i otišli u penziju - dodao je Raković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije