DATUM ZA VEČNU ISTORIJU: Sećanje na pogibiju narodnih heroja i prvoboraca Boke

V.V.

21. 01. 2021. u 21:14

ДАТУМ ЗА ВЕЧНУ ИСТОРИЈУ: Сећање на погибију народних хероја и првобораца Боке

Foto: V.V.

PREDSTAVNICI Organizacije boraca narodnooslobodilačkog rata 1941.-1945. Kotora, Tivta i Herceg Novog i delegacija Opštine Herceg Novi položili su venaca na spomenik Bezmetković na Savini i tako obeležili 78 godina od pogibije narodnih heroja Sava Ilića i Nikole Đurkovića i prvoboraca Daša Pavičića i Stijepa Šarenca.

Vence su položili predsednik hercegnovske SO  Nikola Samardžić, potppredsednica Opštine, Vesna Samardžić i Milan Vajagić  u ime OBNOR-a 1941-1945. Kotora, Tivta i Herceg Novog. Predstavnici kotorske, tivatske i hercegnovske boračke organizacije obišli su i spomen obeležje na Podima i takođe položili cveće i odali poštu palim borcima, obavestio je sekretar OBNOR-a Herceg Novi  Đoko Zloković.

Član kotorskog ogranka OBNOR-a, LJubenko Borović,uz  spomenik na Savini  poručio je da na ovom mestu počivaju četiri gorostasa.

- Dva narodna heroja i dva prvoborca, koji će podsećati, opominjati i učiti kako se ceni sloboda i kako se za nju umire. Oni su ovde na Savini, na vječnoj straži, da potomstvu svedoče i napajaju ih svojim delima i svojim herojstvom, ugrađujući svoje živote u temelje slobode –  rekao je Borović podsetivši da je spomenik na Savini posvećen i borcima Orjenskog partizanskog bataljona ali i drugim partizanskim odredima čiji su članovi položili živote ili bili žrtve okupatora, izdajnika i terorista.

- NJihova imena svedoče o hrabrim Bokeljima, časnim i čestitim ljudima koji su se žrtvovali za slobodu, istinu i pravdu, rekao je Borović.

Naglašavajući da je ovo dan za večnu istoriju, Borović je zahvalio svim herojima, palim borcima i svima koji su svoje živote ostavili na bojnom polju u antifašističkom, narodnooslobodilačkom ratu, za slobodu i pobedu kojoj su težili, a nisu je dočekali.

Narodni heroji Nikola Đurković i Savo Ilić i prvoborci Danilo Dašo Pavičić i Stjepo Šarenac poginuli su 21. januara 1943. godine. Preko 300 domaćih izdajnika, potpomognuti okupatorskim vojnicima opkolili su junake na Podima, koji su sa bombama u rukama, bez ikakvih izgleda za spas, pokušali proboj i herojski pali za svoje ideale i slobodu svog naroda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)